Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Sustav je pred raspadom!"

04.04.2022.

14:14

Autor: Krešimir Vešnik

Darko Klasić, Kristijan Jelić

Darko Klasić, Kristijan Jelić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

"Sustav je pred raspadom" upozorili su iz gradskog HSLS-a osvrnuvši se na gospodarenje otpadom. Dva su primjera istaknuli: postavljanje boksova za spremnike te poništenje natječaja za zbrinjavanje glomaznog otpada. 

"Lutanje" tako su gradski HSLS-ovci opisali kako gradska uprava upravlja otpadom. Njihov predsjednik Darko Klasić navodi prvi primjer: zahtjev za postavljanje boksova za spremnike otpada na javnim površinama - U toj Strategiji, samo postavljanje boksova financirat će vlasnici nekretnina. Ali, u njoj je izostavljeno ono što je najbitnije, a to je uži centar grada. O tome nema ni riječi. Mislim da će to dodatno zakomplicirati postupak, a na kraju će platiti sami građani.

Klasić otkriva i drugi primjer - Prošle godine je od privatne tvrtke Grad iznajmio skladištenje otpada u Sesvetskom kraljevcu. Taj otpad se vozio na drobilicu u Sisak. Nakon 6 mjeseci taj isti otpad i to skladištenje koje smo platili odjedanput ne treba. Otpad se vratio na Jakuševac, tamo od kuda je i krenuo. Drobilica još nije u pogonu.

 

A o izvješću o radu Čistoće za prošlu godinu raspravljalo se na prošlotjednoj skupštinskoj sjednici. Ono ima, kaže Kristijan Jelić, samo 8 stranica - Imate toliko kratke podatke... Praktički se radi o tome u kojim bojama imamo spremnike. Jedino što je vidljivo, to je da će se opet gubitci Čistoće mjeriti u stotinama milijuna kuna.


Gradski zastupnik ističe da je dio građana dobio račune za veći volumen posuda nego što ih oni stvarno koriste - I sam voditelj podružnice je na sjednici Gradske skupštine to potvrdio, ali je rekao da su to "anomalije", kako ih je on nazvao, odnosno da su pojedini građani u Zagrebu fiktivno zadužili spremnike koje nisu trebali. Gdje su tu građani krivi? Kako nešto može biti fiktivno? Imate li vi, u gradskoj Čistoći, uopće podatke tko ima kakve spremnike? - pita Jelić.


I bez Bandića, kažu HSLS-ovci, svjedočimo kolapsu strategije upravljanja otpadom. Trenutni problemi s odvozom glomaznog otpada, zaključuju, vode u kolaps sustava i novo pražnjenje novčanika građana.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.