Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sustav satelitske komunikacije ako zbog katastrofe sve drugo zakaže

31.01.2019.

13:35

Autor: Davor Šalat

Tomislav Miletić/PIXSELL

Tomislav Miletić/PIXSELL

Foto: - / -

Kako bi gradske institucije međusobno komunicirale u slučaju da neka katastrofa na području našeg grada prekine sve telekomunikacije? Odgovor je - satelitskim internetom koji je već uveden u 15 gradskih institucija, a danas je predstavljen u gradskom Uredu za upravljanje u hitnim situacijama.

Riječ je o sustavu satelitske komunikacije koji omogućuje alternativnu telefonsku komunikaciju i pristup internetu kada zemaljska infrastruktura zakaže. Zasad je sustav postavljen u petnaest gradskih institucija, a u još najmanje toliko trebao bi biti postavljeno ove godine. 

 - Povezali smo sve vatrogasne postaje, bolničke centre Dubrava, Rebro i Sveti Duh, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, Nastavni zavod "dr. Andrija Štampar", zgradu Gradske uprave, Holding, ZET i, naravno, našu zgradu Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Dakle, sve navedene službe će, u slučaju da standardne komunikacijske veze padnu, moći nesmetano nastaviti sa svojim radom i zbrinjavanjem građana. U drugoj fazi projekta, koju ćemo završiti ove godine, postavit ćemo opremu i povezati još najmanje petnaest lokacija, i to u središnja dobrovoljna vatrogasna društva, domove zdravlja i zaraznu bolnicu "dr. Fran Mihaljević", zaključio je pročelnik Ureda za upravljenje u hitnim situacijama Pavle Kalinić.  

Za prvu fazu razvijanja satelitskog sustava potrošeno je 140 tisuća kuna, a još toliko bit će potrošeno ove godine.

Inače, pročelnik Kalinić izvijestio je i da je 2018. godine njegov ured imao gotovo 15 tisuća intervencija u našem gradu, što je ocijenio uobičajenim godišnjim brojem.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.