Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sutra je skupštinska sjednica. Raspravljat će se, između ostalog, o odgodi novog modela prikupljanja otpada.

07.09.2022.

17:33

Autor: Krešimir Vešnik, HINA

Otpad

Otpad

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Među 40-ak točaka sutrašnjeg Dnevnog reda skupštinske sjednice bit će izvješća: o izvršenju proračuna za ovu godinu, o radu gradonačelnika te o gradskim društvima. No, raspravljat će se i o odgodi primjene novom sustavu naplate otpada, ali i novom prijedlogu mjere roditelj-odgojitelj. 

Novi model prikupljanja i naplate otpada tema je o kojoj se ne prestaje pričati. Tako je i među gradskim zastupnicima. Da grad nije spreman za to tvrde iz Domovinskog pokreta. Stoga, na sutrašnjoj sjednici traže da se uvođenje modela, odgodi - Tri su kolosjeka s kojima se paralelno mora ići: pravedna naplata, infrastruktura (sortirnice, kompostišta, centri za ponovnu uporabu) i dobar odnos s korisnikom, a gradska vlast već mjesecima šuti o tome u kojem je stanju infrastruktura - rekao je je zastupnik Domovinskog pokreta, Slaven Dobrović.


Slično razmišljaju i iz Most-a, isitče član njihova kluba, Trpimir Goluža - Gradska infrastruktura nije spremna da adekvatno odgovori na ovaj novi način prikupljanja otpada. U konačnici će se s tim odvojenim prikupljenim otpadom dogoditi isto kao i s onim koji to nije: bit će smješten na isti način i na istom mjestu. Mi to nećemo podržati.


"Harač", tako je Gordana Rusak iz Stranke rada i solidarnosti, nazvala nove cijene odvoza otpada - Prosječna cijena odvoza otpada u ovom trenutku je nekoliko lipa manja od paušala kojega ćemo svi plaćati. Cilj ove vlasti je da svoje dugove koje su napravili u posljednjih mjeseci u Holdingu prebiju preko leđa građana.


Iako će svoje rješenje za probleme s otpadom u gradu predstaviti u dogledno vrijeme, za ovo usvojeno HDZ-ovcima, ne manjka kritika - Željeli smo vidjeti hoće li gradonačelnik išta drugo osim novih vrećica određenog broja litara ponuditi. Tu nema ništa novoga. Zagreb od 1. listopada ostaje „kantograd“ zato što prateća komunalna infrastruktura neće biti brzo napravljena - napomenuo je Mislav Herman


No, za gradonačelnika Tomislava Tomaševića, glavna tema skupštinske sjednice je novi prijedlog mjere roditelj odgojitelj. Nju je gradska uprava ukinula, što je Visoki upravni sud proglasio nezakonitim - Nemamo mogućnost savjetovanja sa sudom: kažu da imamo na to pravo , da smo prenaglo to napravili, ali što to znači „postepeno“ nije jasno naznačeno. Smatra da ovako kako smo postavili stvar je „postepeno“ i očekujem da to onda na sudu prođe. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.