Hrvatski radio

Radio Sljeme

Osobno prijevozno sredstvo - nova kategorija u Zakonu

29.07.2022.

13:26

Autor: Radio Sljeme

Električni romobil

Električni romobil

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

I prometni propisi morat će ukorak s vremenom. Od sutra na snagu stupaju izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima će se, među ostalim, definirati nove kategorije vozila, obveze liječnicima i nove kazne za nepoštivanje prometnih pravila.

Električni romobili, monocikli, segwayi i razna druga prijevozna sredstva postaju nova kategorija vozila. - Ono što je bitno za njih da su to vozila koja nisu do sada bila svrstana ni u jednu kategoriju, ona nemaju sjedeće mjesto, njihova snaga ne smije biti veća od 0.6 kilovata ako se radi o električnim vozilima, odnosno, radni obujam motora ne smije biti veći od 25 cm3 i ono što je jako bitno, da ta vozila ne smiju voziti brzinama većima od 25km/ h - objasnio je voditelj Službe prometne policije MUP - a, Josip Mataija.


Propisane su i površine kojima će se kretati, kao i kazne za nepoštivanje pravila. - Tu je zamišljeno da se ona kreću kao i biciklisti, biciklističkim stazama i trakama, iznimno, ako ne postoje biciklističke staze i trake, oni se mogu kretati površinama namijenjenima za pješake, odnosno zonama smirenog prometa. Međutim, evo ja ih upozoravam da oni moraju tu biti jako oprezni. Ako se oni ne budu ponašali onako kako treba, za njih je predviđena jedna kazna od 1000 kuna za vožnju neprilagođenom brzinom, dakle, ako budu ometali kretanje pješaka i treća opcija, to je da se mogu kretati po županijskim, lokalnim i nerazvrstanim cestama, međutim, te ceste moraju biti označene posebno prometnim znakom - dodaje Mataija.


Predviđena je i kazna od 300 kuna vozačima novih kategorija vozila za nošenje slušalica na oba uha, kao i za nenošenje kacige, u istom iznosu. Uvodi se i obveza liječnicima da upozore vozača o privremenoj nesposobnosti za vožnju za zdravstvena stanja kraća od 6 mjeseci i to evidentiraju. Također, novi zakon jasno definira i koridor za prolazak vozila hitnih službi na prometnicama s više od dvije trake.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici