Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sutra utrka "Trči sa srcem" u tri grada

14.05.2016.

19:23

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Utrka "Trči sa srcem" će se održati istodobno u tri hrvatska grada - Zagrebu, Osijeku i Splitu, s ciljem osvješćivanja javnosti o bolesti zatajenja srca. Do zatajenja srca dolazi kod oko pet posto populacije.

Uzroci zatajenja srca su različiti, a uključuju visok krvni tlak, bolest srčanih zalistaka, prirođene bolesti srca, kardiomiopatiju, tumor srca i druge bolesti srca.Te su bolesti često posljedica neodgovornog ponašanja prema vlastitom tijelu, što uključuje pušenje, debljinu, pretjerano konzumiranje alkohola i prehrane s mnogo masnoća i soli.

Utrke u sva tri grada počet će u 10 sati, a besplatno mogu sudjelovati svi zainteresirani građani. Oni će se na taj način uključiti u javnozdravstvenu akciju suzbijanja bolesti srca i krvožilnog sustava, u čemu je upravo fizička aktivnost od iznimne važnosti.

U Zagrebu će se utrka održati na Jarunu u suradnji s trkačkim klubom "RUN.HR" sa startom kod košarkaškog igrališta, a prijavljeni građani trčat će 5.000 metara.

Zahvaljujući Maraton klubu Hrvatski sokol iz Osijeka utrka duga 3.700 metara započet će na Trgu Sv. Trojstva (Tvrđa), dok će Splićani sa startom na Rivi moći izabrati jednu od dvije rute od 2.500 i 5.000 metara koje će pripremiti Maraton klub Marjan i Proaktiv klub iz Splita.

Utrku organiziraju Zaklada Hrvatska kuća srca uz potporu zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo u sklopu projekta "Čuvari srca".

U jednom danu krv ukupno putuje našim organizmom čak 19.000 kilometara, što je gotovo 47 puta udaljenost od Zagreba do Splita ili 68 puta udaljenost između Zagreba i Osijeka. Stoga pet kilometara nije puno za otrčati u jednom danu za svoje srce i pobrinuti se na taj način za njegovo zdravlje, poručuju organizatori.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.