Hrvatski radio

Radio Sljeme

Suvlasnici su spona između upravitelja, suvlasnika i javnih institucija!

28.11.2017.

22:16

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma održana je konferencija pod nazivom "Stambene zgrade: edukacija na kućnom pragu u dva koraka". Prva je to konferencija u organizaciji Udruga predstavnika suvlasnika stambenih zgrada grada Zagreba.

Ova bi relativno mlada Udruga trebala biti dobra poveznica, a možda i krucijalna točka, između suvlasnika i institucija.

Suvlasnici su spona između upravitelja, suvlasnika i javnih institucija. Mi smo ti koji na suvlasničkim sastancima možemo svojim edukativnim djelovanjem stanarima prenijeti ono što je zakonodavac donio, rekao je predsjednik Udruge, Zdravko Vladanović.

Na konferenciji su edukaciju vodili i gradski službenici. Razvrstavanje komunalnog otpada, ugradnja razdjelnika toplane, obnova fasade i zaštitu od grafita samo su neke od tema o kojima se raspravljalo. Ipak, možda je najviše pozornosti uzela tema razvrstavanja otpada.

Nemamo još uvijek neko ekspresno rješenje u ovom trenutku, no dosta ćemo kvartova, zgrada i prostora opremiti video-nadzorom, te imati komunalno redarstvo koja će hodati po gradu i pratiti, ali računamo da sugrađani jedne druge opominju i nama prijavljuju, kazala je pročelnica ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, Mirka Jozić.

Dodala je i kako će kazne biti u rasponu od 200 pa sve do 3 000 kuna, ovisno o slučaju. 

Unatoč skepticizmu sugrađana kad se radi o bilo kakvom posredovanju između njih i Institucija, te provedbi novih normi u gradu, na Udruzi ostaje da stvori pravi dijalog i pokuša dati konkretnija rješenja. Jer Dijalog je jedini put, a ulaganje u predstavnike suvlasnika, kojih je u zagrebu gotovo 10 tisuća, ulaganje je u Hrvatsko i Zagrebačko javno dobro, zaključio je Vladanović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.