Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svaka peta osoba u Zagrebu susrela se s diskriminacijom

07.12.2017.

15:01

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. prosinca, na današnjoj sjednici skupštinske Gradske koordinacije za ljudska prava predstavljeni su rezultati istraživanja iz 2016. godine o diskriminaciji u našem gradu.

Čak 20 posto naših sugrađana doživjelo je neku vrstu diskriminacije. Zabrinjavajuća je to činjenica koja pokazuje da su u našem gradu u velikoj mjeri prisutne predrasude kao uzrok diskriminacije, istaknula je Nikolina Patalen iz Ureda pučke pravobraniteljice. Za dva posto smanjio se postotak građana koji će potvrdno izgovoriti da im je neprihvatljivo da njihovo dijete stupi u brak s osobom druge boje kože, nacionalnosti ili vjere. No, predrasude koje smo ponovno potvrdili su predrasude prema Romima, skoro polovina građana se slaže s tvrdnjom da većina Roma ne želi raditi i da žive od socijalne pomoći. Također, čak 37,6 posto slaže se s tvrdnjom da su mlađe generacije neodgojene i bez ikakvih moralnih nadzora, a gotovo trećina se slaže s tvrdnjom da su starije generacije puno manje sposobne od mlađih.

Uz spomenute, istraživanje pokazuje da su posebno izražene i predrasude prema beskućnicima, migrantima te homoseksualnim osobama. Predsjednica Koordinacije Sonja König rekla je što po pitanju suzbijanja diskriminacije može učiniti Gradska skupština. Krećemo s proračunskim sredstvima, gdje ćemo predložiti da se povećaju sredstva za edukaciju, obrazovanje i osvještavanje, budući da ta sredstva za sljedeću godinu nisu predviđena.

A ono što mogu učiniti građani je - svaki pokušaj diskriminacije prijaviti policiji i uredu pučke braniteljice. Jer edukacija i pravovremena reakcija najbolji su put prema društvu bez diskriminacije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.