Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svaki deseti Hrvat boluje od kronične opstruktivne plućne bolesti!

19.11.2018.

13:06

Autor: Boris Bogić

Borna Filić/PIXSELL

Borna Filić/PIXSELL

Foto: - / -

U sklopu obilježavanja Svjetskog dan kronične opstruktivne plućne bolesti Poliklinika za bolesti dišnog sustava, Zaklada Hrvatska kuća disanja i Klinika za plućne bolesti Jordanovac pokrenuli su javnozdravstvenu akciju pod imenom "Otkrij rano".

Više od deset posto Hrvata, prema riječima stručnjaka, boluje od kronične opstruktivne plućne bolesti, poznatije pod imenom KOPB. Većina njih niti ne zna da su bolesni.

Bolest je neizlječiva, ali, ako se rano otkrije, značajno se može usporiti njezin razvoj. 

"Većina oboljelih su pušači i želja nam je podići razinu svijesti o važnosti ranog otkrivanja ove bolesti", naglasio je Marko Jakopović iz Zaklade Hrvatska kuća disanja.

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) karakterizirana je smanjenim protokom zraka kroz dišne puteve, a glavni uzrok te bolesti je pušenje, aktivno ili pasivno. Prestanak pušenja je najučinkovitija i najisplativija pojedinačna mjera u cilju smanjivanja rizika za nastanak KOPB-a kao i usporavanja razvoja ove bolesti.

Ta je bolest značajan javnozdravstveni problem, a broj oboljelih je u porastu. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procjenjuje kako u svijetu od KOPB-a boluje približno 600 milijuna osoba, i ujedno predviđa kako će KOPB do 2030. godine biti treći vodeći uzrok smrti.

Ove srijede Zaklada Hrvatska kuća disanja provest će javnozdravstvenu akciju „Otkrij rano“ za građane na Trgu Petra Preradovića od 10,00 – 13,00 sati.

Poliklinika za bolesti dišnog sustava u Prilazu baruna Filipovića 11, organizira trodnevnu akciju za građane, starije od 35 godina, pušače i bivše pušače na besplatne preventivne preglede.

U srijedu, četvrtak i petak u vremenu između 10 i 17 sati možete obaviti snimanje pluća i srca, spirometriju, mjerenje kisika u krvi i ugljičnog monoksida u izdahu.

Za pregled se treba osobno predbilježiti ispunjavanjem obrasca u samoj Poliklinici.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.