Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svaki treći građanin stariji od 65 je siromašan

20.02.2018.

19:16

Autor: Mia Majić

Nikola Cutuk/PIXSELL

Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / -

Povodom Svjetskog dana socijalne pravde u gradskoj četvrti Maksimir održana je tribina pod nazivom "Mirovine - kruh naš svagdašnji". Spomenutu tribinu organizirala je Gradska organizacija Hrvatske stranke umirovljenika prilikom koje su umirovljenici ukazali na problem niskih mirovina.

Potpredsjednik Gradske organizacije HSU-a Goran Zadražil tvrdi kako većina umirovljenika živi na rubu siromaštva te da im mirovina nije dovoljna. Svaki treći građanin stariji od 65 godina je siromašan, a 630.000 umirovljenika u Republici Hrvatskoj ima mirovine niže od 2 tisuće kuna, naglasio je Zadražil.

Poražavajuće statističke podatke komentirao je i HSU-ovac iz gradske četvrti Trešnjevka-jug Nikola Đurić rekavši kako se obiteljske mirovine moraju početi tretirati drukčije nego do sada. Mirovine u našoj zemlji manje su odnosu na mirovine drugih zemalja Europske unije. Naše su mirovine male u odnosu na prosjek osobnih dohodaka, prosječna mirovina je blizu praga siromaštva, a dosta umirovljenika traži socijalnu pomoć, dodao je Đurić.

Osim o problemu niskih mirovina, na tribini se govorilo i potrebi da se mirovinskom reformom uredi pravo na nasljeđivanje dijela mirovine bračnog ili izvanbračnog partnera što je u većini zemalja Europske unije stalna praksa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.