Hrvatski radio

Radio Sljeme

Švaljek čestitala Grabar Kitarović

14.01.2015.

12:19

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek u prvoj je ovogodišnjoj emisiji "Zagrebi po Zagrebu" čestitala novoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek istaknula je i što očekuje od suradnje s predsjednicom Grabar Kitarović na gradskoj razini: "Treba čestitati gđi. Grabar Kitarović koja se sjajno borila i zasluženo na kraju pobijedila, iako znamo da je pobjeda bila tijesna. No ovlasti predsjednika nisu takve da on može utjecati na Jedinice lokalne samouprave, prema tome bilo kakva suradnja je na jednoj isklučivo formalnoj razini i može imati oblik poticanja i ohrabrivanja, ali ne mnogo više od toga. Naravno, s obzirom da znamo da su sve Jedinice lokalne samouprave ostale bez velikog dijela svojih prihoda u 2015. predsjednica može upozoravati na tu činjenicu, da jedinice lokalne samouprave ne mogu obavljati svoje funkcije koje su im definirane zakonom."

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić uoči Nove godine je najavio produbljivanje koalicije između HDZ-a i HSLS-a na gradsku razinu. Hoće li to utjecati na većinu u Gradskoj skupštini, jer u njoj HSLS čini većinu s Listom Milana Bandića, te hoće li se to odraziti na kreiranje gradske politike i projekata? Švaljek je u našem programu odgovorila: "...da ipak HDZ može preko HSLS-a pokušati utjecati na tu većinu, međutim formalno nema utjecaja. Vjerojatno g. Mikulić prati planove i nas u Gradskoj upravi i zna koliko je moguće realizirati kapitalnih ulaganja u 2015. Zna isto tako da se pripremamo na korištenje sredstava iz Europske unije za kapitalne projekte, te mislim da to ne treba dodatno poticati."

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.