Hrvatski radio

Radio Sljeme

Švaljek: Građani na ovim izborima konačno imaju alternativu!

27.04.2017.

13:05

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pretvoriti Zagreb u grad koji će svojim građanima osigurati udobnost, sigurnost i visoku kvalitetu života - želja je nezavisne kandidatkinje za gradonačelnicu Sandre Švaljek. Svoj program predstavila je u našoj emisiji Gradska posla.

Stjecajem okolnosti, Sandra Švaljek već je upravljala gradom dok je gradonačelnik Milan Bandić bio u istražnom pritvoru. Tada njegova bliska suradnica, a danas njegova konkurencija u utrci za gradonačelničko mjesto - mnogi smatraju da joj to ne ide u prilog. No, Švaljek smatra da čak i oni znaju da je to zapravo jedan veliki plus.

Ja sam jedina od svih kandidata, izuzev Milana Bandića, bila u poziciji i upoznati grad i voditi grad i to u vrlo specifičnim okolnostima. Građani se sigurno dobro sjećaju da je tada, bez obzira na sve to, grad vrlo dobro funkcionirao.

Kao jedan od prvih poteza koje bi napravila kao gradonačelnica bilo bi uvođenje sportskih vaučera, koji bi djeci u našem gradu trebali pružiti priliku i biti poticaj za bavljenje sportom. To je mjera koja nije zahtjevna i moguće ju je provesti već od ove jeseni. Ona bi podrazumijevala da 200 kn mjesečno - iznos, odnosno trošak tog bavljenja sportom, snosi grad. Statistike govore da djeca u Zagrebu su nedovoljno aktivna, zapravo su sve manje aktivna. Grad ima i mogućnost, ali i obavezu ponuditi djeci nešto drugo, jedan zdraviji način života, tvrdi Švaljek.

Naš grad muče i brojni problemi koje nije moguće riješiti u tako kratkom roku, među kojima je i gospodarenje otpadom. Naime, u Zagrebu još uvijek ne postoje preduvjeti kojima bi to gospodarenje otpadom bilo na europskoj razini. Švaljek smatra kako građane dodatno demotivira to što znaju da će čak i otpad koji su odvojili na kraju završiti na Jakuševcu. Prema tome, to što su oni odvojili otpad na kraju ne znači ništa, jer se taj otpad ne iskorištava kako bi se trebao iskorištavati. Otpad je sirovina i tako ju treba gledati is vi znamo da ta sirovina ima neku drugu upotrebu. Ne smije završiti na smeću.

Iako prema nekim anketama Sandra Švaljek može pobijediti Bandića tek u drugom krugu, za koji će se morati pomučiti da u njega uđe, Švaljek je optimistična. Smatra da su ankete poziv građanima da izađu na izbore jer na njima konačno imaju alternativu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.