Hrvatski radio

Radio Sljeme

Švaljek i Bandić - pro et contra

04.03.2015.

15:06

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"To što mi je zabranjeno obavljati gradonačelničku dužnost, ne znači i da ne smijem politički djelovati" - istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić u srijedu prijepodne na Radio Sljemenu. Osim mogućnost prijevremenih lokalnih izbora, najavio je i svoju kandidaturu na parlamentarnim Izborima. Ulazak u utrku za čelno mjesto Zagreba nije isključila ni dogradonačelnica Sandra Švaljek.

Bandić joj u tome želi puno uspjeha. No, u svome stilu, poručuje - konačnu će odluku donijeti Zagrepčani.

Ovo što smo radili u protekla tri mjeseca do konca ožujka rezultirat će osnivanjem stranke Milana Bandića. S njome ćemo krenuti u prijevremene izbore. Odluka o njima mora biti donesena do 2. lipnja, a oni moraju biti raspisani najkasnije 90 dana od toga datuma. I jedini povod takvih izbora je moja želja da se projekti, koje sam pokrenuo, privedu kraju. Poručio je gradonačelnik Milan Bandić:"...da bi gradonačelnik bolje, brže, jače - to svi znaju...Jedini razlog zašto su mogući prijevremeni Izbori u Zagrebu - da se dinamika projekata ne bude realizirala očekivanim tempom..." - istaknuo je Bandić.

No, zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek uvjerena je u zadovoljavajuću dinamiku realizacije projekata: "...znamo svi koje je činjenično stanje s proračunom Grada Zagreba..., bitno su smanjena sredstva...No unatoč tom nedostatku mi smo uprli sve snage da se puno projekata realizira sredstvima koja su nam također dostupna..." - odgovorila je Švaljek. 

Dogodi li se da dobije šesti mandat, a još uvijek ne može obavljati funkciju - što onda? Bandić, očekivano i na to ima odgovor:"...naći ćemo rješenje, obnašat će je opet moje zamjenice...No, pustimo da se ovaj proces odvije očekivanim tempom..." - zaključuje Milan Bandić.

Opovrgnuo je pritom i medijska nagađanja - da je već dogovoreno da će mu zamjenik biti Štern. Spominje dvije zamjenice - a o ostalom će biti vremena razgovarati - poručuje Bandić. Na njegove najave ostavke te prijevremenih izbora - Švaljek je odgovorila porukom kako smatra da svoj posao obavlja dobro, ne isključivši mogućnost i svoje kandidature na lokalnim izborima. Reakcija Bandića su - dobre želje, uz poruku da će konačnu odluku donijeti Zagrepčani - u koje ima puno povjerenja:

"...takvu vrstu igre je nešto što nisam planirala u životu...Morat ću jednostavno uzeti vremena i donijeti svoju osobnu odluku..."- najavljuje Švaljek. "...Ja joj želim puno uspjeha...ali ono što joj je prioritet sada da radi što bolje svoj posao..." - zaključuje Bandić.

Da mu samopouzdanja ne nedostaje, upućuje i njegova najava kandidature i na parlamentarnim izborima. I na tom će putu, poručuje Bandić, biti otvoreni za suradnju i to s onima kojima će osobni interes biti u drugom planu. Moto buduće stranke je - Hrvatska kao Zagreb - koji, podsjetimo trenutno vode dvije Bandićeve zamjenice.

U prilogu poslušajte i Izvještaj  - Švaljek/Bandić - pro et contra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.