Hrvatski radio

Radio Sljeme

Švaljek: "Ništa ne potpisujem!"

11.03.2015.

12:16

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sandra Švaljek od danas više neće potpisivati dokumente kao zamjenica gradonačelnika Zagreba. To znači da je promjena čelništva Zagrebačkog Holdinga, za sada, zadnja odluka koju je donijela samostalno kao zamjenica Milana Bandića.

Odluku o tome obnaša li još dužnost gradonačelnika ili ne, ipak će morati donijeti netko, drugi rekla je Švaljek za naš program: "Obnašam li ili ne obnašam dužnost gradonačelnika, odluku će morati donijeti netko drugi, jer postoje različita tumačenja. S obzirom da su još jučer odluke od ponedjeljka bile na mom stolu, danas ću odluke prestati potpisivati. Naravno, zatražit ćemo jedno meritorno tumačenje Ministarstva uprave i vidjeti kako danas stoje stvari. Možda ćemo morati pričekati na pravomoćnost rješenja Izvanraspravnog vijeća i jednostavno druge odluke kojima ćemo se rukovoditi od sada pa dalje"

Što misli o mogućnosti da joj Milan Bandić u novonastaloj situaciji više ne da povjerenje, nego svoju punomoć preda Vesni Kusin? Sandra Švaljek je rekla: "Mislim da su to samo nagađanja, dakle, kao što sam rekla prvo moramo dobiti pravomoćno rješenje Izvanraspravnog vijeća i vidjeti u kom smjeru ono ide. Sada imamo jednu krnju informaciju o tim rješenjima, a nakon toga naravno vidjeti koje poteze će poduzeti gradonačelnik Bandić."

Za koji dan bit ćemo pametniji i vidjeti u kojem se smjeru razvija situacija, dodala je Švaljek, napominjući još jednom, kako misli da potrebe za prijevremenim izborima nema, osim ako Milan Bandić ne odluči drugačije.

Podsjetimo Bandić je u utorak ponovno završio u zatvoru u Remetincu, nakon što ga je Uskok osumnjičio da je svjedoke poticao na davanje lažnog iskaza, te krivotvorio službene isprave i sprječavao dokazivanje. No, prethodno je izvanraspravno vijeće Županijskog suda prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve obrane i omogućilo mu ponovno obnašanje gradonačelničke dužnosti.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Krizman ustvrdila je nakon takvog raspleta događaja da je određivanjem istražnog zatvora Bandiću "odluka o ukidanju zabrane obnašanja gradonačelničke dužnosti postala irelevantna".

Profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivan Koprić ocijenio je u izjavi za Hrvatski radio da pitanje odsustva gradonačelnika nije dobro pravno riješeno pa bi to zakon morao precizno regulirati. "Gradonačelnik određuje tko će ga mijenjati u slučaju njegove odsutnosti. Ali, tu su autori zakona sasvim sigurno mislili na drugu vrstu odsutnosti, kao na primjer, odsutnost zbog bolesti ili odlaska u inozemstvo. Ovo je situacija koju bi zakon trebao bolje urediti", kazao je Koprić.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor najavio je da će Gradska skupština uredno održati sjednicu zakazanu za 26. ožujka, te da će i dalje "biti stabilna i raditi u interesu građana". Poručio je da, što se tiče funkcioniranja grada, neće biti nikakvih problema. "A na Bandiću je da pred pravosudnim tijelima dokaže svoju nevinost. Nitko nije kriv dok mu se to ne dokaže", rekao je Kosor.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.