Hrvatski radio

Radio Sljeme

Švaljek predstavila programske mjere za osobe s invaliditetom

03.05.2017.

13:56

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Sandra Švaljek, predstavila je svoje programske mjere namjenjene osobama s invaliditetom. Mjere su podjeljene u tri područja: mobilnost, odgoj i obrazovanje te zapošljavanje.

Prvo područje je mobilnost kojom kandidatkinja planira povećati broj tramvajskih postaja koje su pristupačne za ulazak u tramvaj, broj staza vodilja za slijepe i broj i kvalitetu križanja sa zvučnim semaforima. Uz to, planira nabaviti nove kombije ZET-a te sustavno ukloniti arhitektonske prepreke, Ako se unaprijed razmišlja o pristupačnosti, što nije slučaj u Zagrebu, troškovi investicija se povećavaju za samo 1%, rekla je Švaljek.

O ovoj mjeri govorila je i članica njezinog tima zadužena za formuliranje politike prema osobama s invaliditetom, Božica Ravlić, Zagreb izdvaja jako velika sredstva kako bi osobe s invaliditetom izašle iz kuće, a one to nisu u mogućnosti upravo iz razloga što nemaju mogućnosti zbog nepristupačnih tramvaja, zbog nepristupačnih autobusa, zbog nemogućnosti školovanja.

A školovanje je druga mjera programa, ističe Sandra Švaljek, Grad Zagreb danas dodjeljuje svega 17 stipendija za učenike i studente s invaliditetom. Taj broj treba povećati do maksimuma. Sva djeca i svi studenti s invaliditetom trebaju dobiti stipendiju Grada Zagreba. Uz stipendije u programu navodi i uključivanje komunikacijskih posrednika za gluhe i nagluhe u vrtićima te povećanje pristupačnosti škola i vrtića za zajedničko odrastanje i obrazovanje.

Treća mjera usmjerena je na radno uključivanje osoba s invaliditetom gdje ističe povećanje broja zaposlenih osoba s invaliditetom u Gradskoj upravi, stvaranje preduvjeta za ravnopravno radno okruženje te dodatne gradske poticaje za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Na kraju je Švaljek istaknula da će nastaviti provođenje postojećih politika i projekata namjenjenih osobama s invaliditetom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.