Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sve je spremno za mimohod!

01.08.2015.

18:57

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči svečanog mimohoda koji će u povodu 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluje" biti održan 4. kolovoza u Zagrebu, održano je završno uvježbavanje pripadnika pješačkog i mehaniziranog postroja, koji je pažnju privukao moćnim oklopljenim i borbenim vozilima, uključujući atrakativne MRAP-ove i tenkove M-84.

Najveću atrakciju mimohoda - dvije haubice PzH 2000 teške po 50 tona javnost će moći vidjeti u utorak na dan mimohoda. U vježbi su sudjelovale samo dvije labudice koje će voziti to najnovije topničko sredstvo dometa od 30 do 80 kilometara koje mogu ispaljivati deset do trinaest granata u minuti.

U sklopu završnog uvježbavanja zagrebačkim ulicama u motoriziranom dijelu sudjelovale su Patrie, vozila MRAP, vozila HMMWV, motorna vozila i motocikli, tenkovi M-84 koji su na gusjenicama imali gumene čepove, borbena vozila pješaštva BVP M-80, kamioni Iveco, minobacači, sanitetska vozila, elektroagregat, pokretna poljska kuhinja, terenska borbena vozila M- ATV, namijenjena za izviđanje i potporu kretanja, te razna plovila, motocikli i druga vozila i sredstva.

Ulicama su prošli pripadnici Oružanih snaga, Ministarstva unutarnjih poslova, vatrogastva Hrvatske gorske službe spašavanja, branitelja i povijesnih postrojbi. Isped Nacionalne i sveučilišne knjižnice održano je završno uvježbavanje pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i Hrvatskog ratnogzrakoplovstva i protuzračne obrane.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.