Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sve je spremno za sljemensku Snježnu kraljicu

22.12.2016.

15:46

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Snježna kraljica 2017. održat će se 3. i 5. siječnja, potvrđeno je danas na konferenciji za novinare. Zagreb i Sljeme potpuno su spremni za održavanje ovog iznimnog sportskog događaja, koji će biti pojačan proslavom pedesete godišnjice Svjetskog skijaškog kupa u centru Zagreba.

Dugoočekivana Snježna kraljica, nakon dvije godine otkazivanja, ove zime će se napokon održati. Ženska slalomska utrka na rasporedu je u utorak, 3. siječnja. Start prve vožnje bit će u 13:00, a druge u 16:15 sati. Muški slalom održat će se u četvrtak, 5. siječnja, sa startom prve vožnje u 14:45, te druge u 18:00 sati.

Skijaška sezona na Sljemenu otvorena je 20.12. noćnim skijanjem, a Crveni spust potpuno je spreman za Snježnu kraljicu. U procesu smo proizvodnje snijega na Zelenom spustu i Činovničkoj livadi. Ako će biti povoljni vremenski uvjeti nadam se da ćemo uspjeti i to zasnježiti prije Kupa, tako da će Sljeme biti u punom profilu otvoreno za skijaše. Vidi se da je Sljeme spremno ove godine i prije Svjetskog kupa za građanstvo i za skijanjerekao je rukovoditelj skijališta Sljeme, Igor Žiljak.

U sklopu Snježne kraljice održat će se i proslava pedesete obljetnice Svjetskog skijaškog kupa. Činjenica je da je 5. siječnja 2017. nas zapala čast da se na taj dan obilježava 50 godina od prve utrke Svjetskog kupa. U razradi tog koncepta pripremili smo jedan prigodan program i dosjetili smo se da bismo mogli spustiti skijanje u grad. Najprije će se najboljih 15 slalomaša spustiti po skijaškoj stazi u Bakačevoj ulici. Znači, oni će po svoje brojeve na Trg doći na skijama. To je jedinstveni događaj, jedinstveno izvlačenje startnih brojeva. Nakon toga imamo defile predstavnika organizatora Svjetskog kupa i nakon tog defilea imamo utrku. To je posebna utrka ukupnih pobjednika Svjetskog kupa, rekao je direktor Organizacijskog odbora slalomskih utrka Snježne kraljice Vedran Pavlek.

Velika slalomska utrka ukupnih pobjednika Svjetskog kupa održat će se 4. siječnja. Snježnom stazom od kružnog toga ispred Katedrale do Manduševca na Trgu bana Jelačića spustit će se i Janica i Ivica Kostelić. Skijanje u centru grada prvi je događaj takve vrste na svijetu, a snijeg će ostati na korištenje građanima do polovice mjeseca. U sklopu FIS kampanje "Bring children to the snow" bit će organizirana škola skijanja za djecu. Kad se ugase reflektori četvrtog navečer, petog počinje spektakl. Od 5. do 15. u Bakačevoj od kipa Majke Marije ispred Katedrale do Jelačić Platza, će se naši klinci deset dana skijati. To će biti jedinstven primjer u svijetu gdje će djeca deset dana u gradu učiti skijati, i to samo par sati poslije gdje su njihovi idoli, od Ivice i Janice do svih svjetskih vedeta, prohujali na skijama, ponosno je istaknuo gradonačelnik Milan Bandić.

Sljemenske utrke svake godine ugošćuju 150 najboljih svjetskih slalomašica i slalomaša te više od 200 članova ekipa iz oko 25 zemalja s četiriju kontinenata, a predviđa se da će i ove sezone Snježnu kraljicu pratiti oko 500 domaćih i stranih novinara i fotoreportera. Hrvatsku će na slalomskim utrkama Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 2017. predstavljati naši sljedeći natjecatelji: uz najuspješnijeg hrvatskog skijaša, legendarnog Ivicu Kostelićamuški slalom vozit će i Matej Vidović, Istok Rodeš, Filip Zubčić, i Elias Kolega, mladi skijaši od kojih neki već ostvaruju dobre rezultate, a na startu ženske sljemenske utrke od hrvatskih skijašica bit će Leona Popović.

Danas sam sa zadovoljstvom odradio trening na Sljemenu i mislim da, kad bi utrka morala biti sutra da bi mogla biti. Stanje staze je odlično. Veselimo se svi toj tekmi, naravno. Postoji samo jedna domaća tekma, a to je ova naša sljemenska i za nju smo svi sigurno više motivirani nego za većinu drugih utrka, barem sam ja uvijek tako osjećao, rekao je Ivica Kostelić.

Svake godine s nestrpljenjem čekamo nama najdražu utrku na Sljemenu, pa je tako isto i ove godine. Veselimo se i mi, ali i svi ostali natjecatelji koji stižu u Zagreb jer znaju da ih čeka odlična staza, prekrasan ugođaj te sjajni navijači koji bodre sve skijašice i skijaše. Navijači nas nikad nisu razočarali, a mi ćemo napraviti sve da ne razočaramo njih. Kako oni uvijek daju sve od sebe kraj staze, tako ćemo i mi dati sve od sebe na stazi i zato ih pozivam da nas i ove godine dođu podržati u što većem broju i da svi zajedno uživamo u još jednom nezaboravnom skijaškom događaju, poručio je skijaš Filip Zubčić.

Posebna pogodnost ovogodišnje Snježne kraljice je dvostruko jeftinija cijena ulaznica. Za žensku utrku ona iznosi 30 kuna, za mušku 50, a paket za obje utrke 60 kuna. U cijenu ulaznica uključen je prijevoz autobusima na Sljeme s Mihaljevca i iz Stubičkih toplica, zabavni program na Krumpirištu te konzumacija hrane i pića. Ovakvom ponudom Sljeme je jedinstveno u svijetu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.