Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sve je više nasilja nad ženama

06.03.2019.

13:51

Autor: Mario Mihaljević

Sve je više nasilja nad ženama

Sve je više nasilja nad ženama

Foto: - / -

U povodu Međunarodnog dana žena, u prostorijama "Doma Duga Zagreb" održana je 9. tematska sjednica Gradske koordinacije za ljudska prava. U Hrvatskoj je sve više nasilja nad ženama što je alarm za institucije, naglašeno je na sjednici.

Dom Duga Zagreb je ustanova socijalne skrbi koja pruža usluge smještaja osoba žrtava nasilja u obitelji, savjetovanje za žrtve, ali i psihosocijalni tretman počinitelja nasilja.

Veliki broj slučajeva nasilja nad ženama u našem društvu govori nam da je stanje alarmantno, istaknula je ravnateljica Doma Duga Zagreb Željka Barić

-Nasilje prema ženama je primarno najgore unutar obitelji. Ima ga posvuda, žene su kao spol i rod izdvojene zapravo, jer na određeni način privlače pažnju svojim izgledom, ponašanje i zanimanjem. Drugačija su mjerila za muškarce i žene-.

Održavanje tematske sjednice izvan gradske skupštine predložila je Etna Nikić, članica gradske kooridnacije za ljudska prava u Gradskoj skupštini, koja smatra da javnost treba više senzibilizirati za taj problem.

-Ta tema je inicirana zato što se nasilje nad ženama sve više događa u našoj zemlji. Temu obiteljskog nasilja skloni smo promatrati na crno bijeli način što nije dobro-.

Svatko tko trpi bilo kakvo nasilje, trebao bi se obratiti policiji ili Centru za socijalnu skrb prema mjestu prebivališta, odakle će ih se, ako je potrebno, uputiti na smještaj u sklonište za žrtve nasilja.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.