Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sve manje mladih konzumira droge

25.09.2019.

13:34

Autor: Krešimir Vešnik

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

"Bilježimo pad mladih koji konzumiraju droge" istaknuli su iz Zagrebačke policije. Oni su u tri ovomjesečna vikenda provodili preventivno-represivne mjere usmjerene na suzbijanje rizičnih ponašanja maloljetnika.

Početak školske godine, osim za učenike, pun je događanja i za Zagrebačku policiju. Ovaj su mjesec, između ostalog, provodili akciju suzbijanja rizičnih ponašanja maloljetnika. Na javnim površinama i ugostiteljskim objektima, identitet su provjeravali gotovo 360 puta - U akciji smo utvrdili da je 28 maloljetnika zatečeno u počinjenju prekršaja. To su prekršaji iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira: zlouporaba droga, najčešće džointa, konzumiranje alkohola te vikanje i deranje - rekla je iz Službe za javni red, Rosana Kišur.

Sve manje maloljetnika poseže za drogom, ističe glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke, Marija Goatti - Policija kontinuirano i sustavno već provodi interaktivne edukativne radionice s mladima da ih se upozna s rizicima konzumacije opojnih droga.

Zanimljivo, mladi prekršitelji najčešće djeluju u skupinama - Alkohol i druga opojna sredstva doprinose da se granice prijeđu te se onda čine kaznena djela. I dalje predjnače kaznena djela krađe. U zadnje vrijeme, razvojem raznih tehnologija i društvenih mreža, sve je više  kaznenih djela računalnih prijevara i slično - napomenula je voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije, Nikolina Grubišić Požar.

Tako se, poručuju iz policije, vršnjačko nasilje s ulica našeg grada preselilo na društvene mreže.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.