Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sve manje novca za Savez sportske rekreacije

03.05.2022.

14:49

Autor: Krešimir Vešnik

Rekreacija na Jarunu

Rekreacija na Jarunu

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

"Broj korisnika se povećava, a financiranje se smanjuje" ističu iz gradskog Saveza sportske rekreacije "Sport za sve". Kažu da je Grad za njihove projekte ove godine izdvojio upola manje sredstava nego što im je potrebno.

"Brže, više, jače" moto je koji se ne može pripisati gradskom proračunu. Tako, problem financiranja nije novost za savez Sportske rekreacije "Sport za Sve", objašnjava njihov tajnik Josip Tus - Taj problem traje dugo i ostavština je jednog načina modeliranja bez jasnog upravljanja i bez jasnih ciljeva. Moram priznati da aktualna gradska vlast je jasno u predizbornoj kampanji podržala sportsku rekreaciju. Tu smo očekivali puno, poput operativnog djelovanja. No, ono je izostalo. To mi je nerazumljivo.

Za ovu godinu je savez od Grada dobio oko milijun i pol kuna - Mi smo, u našoj prijavi za javni poziv, definirali sredstva od 4.7 milijuna kuna, ali sada operativno možemo funkcionirati s 3 milijuna - rekao je Tus.

Oko 8 tisuća članova je u Savezu, s 20 društava sportske rekreacije koji zajedno realiziraju dvjestotinjak programa - Postoji još najmanje stotinu subjekata, bilo organizirane kroz društva ili različite organizacije, koji se bave s različitim oblicima. Tu je biciklistički pokret koji je s cestovne vožnje, rekreacije postavio pitanje putovanja na posao. Tu je i pitanje planinarenja koje ima ogromnu tradiciju. Možemo reći da je i do 100 tisuća ljudi uključeno - zaključio je Tus.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.