Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sve zagrebačke bolnice pod pritiskom covid pacijenata

23.11.2021.

13:11

Autor: Nikolina Devčić

Pixsell : Zeljko Hladika

Pixsell : Zeljko Hladika

Foto: - / -

Klinička bolnica Dubrava od sutra ukida elektivni program, bit će dostupni samo za hitne i onkološke pacijente. U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" jutros svega nekoliko slobodnih kreveta za oboljele od COVID-a. Velik je pritisak i na hitni prijam bolnice Sveti Duh.

- Posljednjih nekoliko tjedana u Kliničkoj bolnici Dubrava kontinuirano se povećava kapacitet za kovid bolesnike, a reduciraju se mjesta za sve ostale. Dubrava od sutra ponovno postaje kovid bolnica, uz dvije iznimke - izjavio je ravnatelj Ivica Lukšić. Naime, primat će hitne i onkološke pacijente i nada se da ovakvo stanje neće dugo potrajati.

Teška je situacija i u Klinici Fran Mihaljević koja trenutačno zbrinjava 90 covid poacijenata.

-  Intenzivna nam je puna, trenutno su slobodna 2 mjesta. Prosječna dob bolesnika je 40-ak godina. Jučer su u jednom trenutku svi bili necijepljeni - izjavio je pomoćnik ravnateljice Zoran Barušić.

Pritisak na hitni prijam Kliničke bolnice Sveti Duh se udvostručio, doznajemo od voditeljice Kriznog stožera za COVID-19 u toj bolnici Višnje Nesek Adam. Trenutačno se ondje liječi 60-ak covid pacijenata. Posebno upozorenje poslala je trudnicama.

- One su vrlo vrlo ozbiljno bolesne. Koristim priliku da apeliram da se cijepe jer delta soj radi velike probleme, a  znamo da se danas trudnice mogu cijepiti u bilo kojoj fazi trudnoće.

Ovakvo stanje zabrinjava i obiteljske liječnike jer će se u nezavidnom položaju naći svi drugi bolesnici, posebno kronični.

- Ono što me žalosti je to što će kronični pacijenti biti zapostavljeni ako se ovo ovako nastavi jer, kolege u bolnicama koji su zagušeni i svi su preraspodijeljeni na druge odjele, neće moći primati kardiološkog, endokrinološkog ili neurološkog pacijenta - zaključila je Mirela Marković iz Koordinacije liječnika obiteljske medicine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.