Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sve zagrebačke osnovnoškolce čekaju školske uniforme?

06.02.2017.

13:57

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebačkim osnovnim školama stigla je preporuka gradonačelnika Milana Bandića da se za sve osnovnoškolce uvedu školske uniforme. Cilj ovakve preporuke je da se učenici osjećaju prihvaćeno bez obzira na socijalnu sredinu iz koje dolaze.

Uniforme bi se financirale iz gradskog proračuna, a škole bi ih mogle slobodno dizajnirati. 

Zamišljeno je svaka škola ima svoju boju i logo, kutu i šlape. Ako interes bude veći od očekivanog, zaposlit će se ustanova u kojoj radi preko 60 posto invalida kako bi se pomoglo ljudima, ali i djeci u školama, rekao je gradonačelnik Milan Bandić, te dodao da je to tek ideja, te da ostaje vidjeti odjek škola. Tamo gdje bude interesa ćemo to i napraviti, a gdje ga ne bude nećemo. Mi to ne radimo zbog sebe nego zbog djece i roditelja. Taj sam prijedlog dao da smanjimo te socijalne tenzije i razlike, te vratimo ljudima dostojanstvo onima koji to žele. 

Mišljenja građana su podijeljena, a među mnogim mladima koji smatraju da je prijedlog o uniformama dobar jer će se time postići veća ravnopravnost među učenicima, pojedinci su mišljenja da se novac iz proračuna ipak treba uložiti u opremanje škola.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.