Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svečani prijem za predstavnike udruga osoba s invaliditetom

02.12.2016.

12:58

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

3. prosinca obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Tim povodom u Gradskoj je skupštini održan okrugli stol za predstavnike udruga osoba s invaliditetom, na kojemu je bilo govora o raznim temama.

Obrazovanje osoba s invaliditetom, njihovo zapošljavanje i integracija u društvo - samo su neke od tema o kojima se govorilo na okruglom stolu. Od njih možemo naučiti kako nijedna prepreka nije nesavladiva, naglasio je predsjednik Gradske skupštine, Andrija Mikulić. Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Višnja Fortuna, ističe: Izjednačavanje mogućnosti u Gradu Zagrebu, sukladno strategiji, je stvarno na djelu, a ne na riječima. To je samo zato što sa našim partnerima, a to su naše udruge, to je civilni sektor, sjednemo i radimo zajedno. Oni dođu k nama sa prijedlozima, mi svaki prijedlog razmotrimo. Danas je opet jedna rekapitulacija gdje će nama naše udruge reći što još nismo napravili i tako iz godine u godinu.

Predstavnici udruga iznimno su zadovoljni suradnjom sa Gradom. Naglašavaju kako je Zagreb predvodnik inovativnih ideja i primjer kako stvari, koje ne funkcioniraju na državnoj razini, mogu funkcionirati na lokalnoj. No, problemi ipak postoje. Marica Mirić, članica predsjedništva Zajednice saveza osoba s invaliditetom: Ono što želimo da se više ne ponovi je način financiranja. Zahvaljujući uredbi koju je vlada kasno donijela, udruge su prva sredstva dobile tek u rujnu. Mi, kao gradske udruge, koji smo razvili brojne socijalne programe, ne možemo tako funkcionirati.

Prema podatcima Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Zagrebu živi više od 90 tisuća osoba s invaliditetom. Osnovni cilj obilježavanja ovog dana je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom te promicanje i zaštita njihova dostojanstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.