Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svečano otkrivena bista Mahatme Gandhija na Bundeku

02.10.2019.

12:41

Autor: Magdalena Pongrac

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

Na 150. obljetnicu rođenja Mahatme Gandija na Bundeku je svečano otkrivena njegova bista. Ona je dar Indije Republici Hrvatskoj u sjećanje na ovog istaknutog humanista, političara, socijalnog aktivista i vođu pokreta za neovisnost Indije.

"Sila je oružje slabih, a nenasilje oružje jakih" te "Živi i pusti druge da žive" - riječi su Mahatme Gandhija koje i danas, 150 godina nakon njegova rođenja, odjekuju u svijetu. Zato je UN njegov rođendan s pravom proglasio Međunarodnim danom nenasilja, istaknuo je premijer Andrej Plenković - Upravo ta poruka tolerancije i mira ostat će nam, zahvaljujući ovoj bisti, u Gradu Zagrebu, to je poruka koja je simbol prijateljstva između Hrvatske i Indije. Zahvalni smo kao Vlada predsjedniku Indije na ovakvom daru, a posebno zahvaljujem gradonačelniku Bandiću i njegovim suradnicima što su odabrali Bundek i ovaj prekrasni park kao lokaciju za ovaj kipa.

Brončana bista dar je Indije Republici Hrvatskoj, rekao je veleposlanik Indije Arindam Bagchi - Ova prepoznatljiva bista donacija je Indijskog naroda. Autor je istaknuti indijski kipar Ram Vanaji Sutar. Inače, on je i autor najvišeg spomenika na svijetu, Spomenika jedinstva, posvećenog našem velikom vođi Vallabhbhaiju Patelu.

Gradonačelnik Milan Bandić poželio je da ovaj spomenik potakne naše sugrađane na još više ljubavi, mudrosti, otvorenosti i osjećaja za istinske vrijednosti - Nadam se da je današnji događaj samo jedan u nizu koraka izgradnje još snažnijeg prijateljstva naših dviju zemalja te s ovog mjesta mogu poručiti kako Republika Indija u Gradu Zagrebu ima vječnog i iskrenog prijatelja.

A citat urezan u postolju ostat će podsjetnik na Gandhijevu najvažniju poruku - "Ne postoji put ka miru, mir je put".

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.