Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svečano promovirano novih 264 doktora znanosti

25.09.2016.

16:28

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na dvije svečane promocije rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras promovirao je ukupno novih 264 doktora znanosti i umjetnosti u nedjelju u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Nakon što su kandidati izgovorili tekst prisege i rektor ih proglasio doktorima znanosti i umjetnosti.

U skladu s novim protokolom, kandidati su bili odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape, te su od zgrade Sveučilišta u Zagrebu do zgrade Hrvatskoga narodnoga kazališta došli u dvjema povorkama koje su predvodila dva sveučilišna pedela, zbog čega je u dva navrata kratkotrajno obustavljen promet na sjevernoj strani Trga maršala Tita. 

Desetak minuta kasnije, povorka prorektora i dekana predvođena rektorom ušla je u zgradu Hrvatskoga narodnoga kazališta. Tijekom prve svečanosti promovirano je 129 doktorskih kandidata, a tijekom druge promocije njih 135. Promocije su započele svečanim ulaskom rektora, prorektora i dekana na pozornicu HNK-a, nakon čega je intonirana himna Republike Hrvatske.

Na svečanosti je uslijedio govor rektora Damira Borasa, a u ime novopromoviranih doktora znanosti i umjetnosti prisutnima na svečanostima u HNK-u obratili su se Vanja Smajlović s Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Danijela Lesjak Kolarović s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Novopromovirani doktori znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu pridružili su se predstavnicima akademske zajednice i uzvanicima u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, gdje je svečano obilježen početak nove 348. akademske godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.