Hrvatski radio

Radio Sljeme

16:26 / 31.05.2022.

Autor: Magdalena Pongrac

Svečano proslavljen Dan Grada Zagreba i dodijeljene nagrade

 Svečanost dodjele javnih priznanja Grada Zagreba povodom Dana grada

Svečanost dodjele javnih priznanja Grada Zagreba povodom Dana grada

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Dan je Grada Zagreba. Svečano je proslavljen u Staroj gradskoj vijećnici, gdje su dodijeljene Nagrade grada Zagreba te nagrada za Zagrepčanku godine. Poslane su i snažne poruke u nadi u bolju budućnost.

Iz Stare gradske vijećnice, s mjesta gdje se prvi puta čuo tekst budnice "Još Hrvatska ni propala", gdje je izvedena prva hrvatska opera Ljubav i zloba i gdje je hrvatski jezik proglašen službenim - danas su se mogle čuti riječi nade u bolje sutra.


- Naša vizija Zagreba kao otvorenog grada jest grad u kjem su svi dobrodošli, bez obzira na svoje porijeklo, naciju, boju kože, vjeroispovijest i seksualnu orijentaciju. Ujedno obilježavamo i godišnjicu otkada su nam građani Zagreba poklonili povjerenje kako bismo promijenili način upravljanja gradom i vratili grad u ruke građanima - poručio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.


- Očekujemo da, nakon konsolidacije gradskih financija, u gradu počnu i razvojni projekti, da grad bude tehnološki napredan, gospodarski uspješan, ekološki osviješten, da više nikada ne bude kantograd i kleptograd - istaknuo je predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović.


  U drugačijem tonu, na odgovornost prema budućnosti pozvala je spisateljica Ivana Bodrožić, uime 15 pojedinaca, udruga i organizacija nagrađenih Nagradom Grada Zagreba.


- Mi imamo još 8 do 10 godina da spriječimo da klimatske promjene postanu toliko ubrzavajuće, nepovratne i katastrofalne za velik dio ljudi na planetu. Ako brzo i odvažno ne zaštitimo našu zemlju, naš grad, kao one koji će nam u teškoj budućnosti osigurati uvjete života, hranu i samoodrživost, naša djeca, djeca koja sada idu u školu, živjet će i umirati u patnjama.


 A među onima koji nađu svakodnevnicu čine boljom našla se Zagrepčanka godine - Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica koja iznimno doprinosi zaštiti i ostvarenju temeljnih ljudskih prava i sloboda najranjivijih skupina.


- Putevi pravde prema građanima bi trebali biti otvoreni, prohodni. Država je ta koja je odgovorna za izgradnju mostova povjerenja prema svojim građanima, država se treba brinuti da vladavina prava funkcionira tako da su to vrijednosti koje grad Zagreb prepoznaje ovim priznanjem. 


 Posebna priznanja i Nagrade grada, među ostalima, dobili su Ambulanta za liječenje boli Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU te Osnovna škola Gustava Krkleca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.