Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svečanom akademijom obilježena obljetnica oslobođenje Zagreba

08.05.2016.

19:54

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svečana akademija u povodu obilježavanja pobjede nad fašizmom i oslobođenja Zagreba te Dana Europe održana je danas u Zagrebu u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske,

U svečanoj atmosferi pred uzvanicima, političkim dužnosnicima i veleposlanicima stranih država te članovima antifašističkih udruga okupljenim u Hrvatskom narodnom kazalištu, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Franjo Habulin čestitao je važne datume i istaknuo da je antifašizam temelj Europe i temelj Republike Hrvatske. 

Podsjetio je da je Treće zajedanje ZAVNOH-a 1944. u Topuskom donijelo Deklaraciju o osnovnim pravima naroda i građana Demokratske Hrvatske, ali i utemeljilo Federalnu Državu Hrvatsku, što je temelj današnje Republike Hrvatske. Naši su korijeni u Narodnooslobodilačkom ratu i mir se ne može graditi lažima, da se snage poražene u Drugom svjetskom ratu proglašava pobjednicima, a pobjednik poraženim.  

Pokušaj izjednačavanja fašizma i komunizma služi za opravdavanje ustaštva i njegovih zločina, ali su te dvije ideologije suprotne, kazao je Habulin. On je priznao da je na tom putu bilo zastranjivanja i masovnih likvidacija onih koji su produžili rat kada je u cijeloj Europi već bio mir, ali je dodao kako su nažalost u Hrvatskoj sve glasniji su oni koji se protive antifašizmu i dovode u pitanje Republiku Hrvatsku. Antifašiste je povela Komunistička partija na čelu s Josipom Brozom Titom, i njega nije moguće izbrisati iz hrvatske povijesti, kazao je Habulin. 

Skup je pozdravio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović. Na spominjanje imena predsjednice Republike čulo se negodovanje, na što je Milan Bandić kazao da svake četiri godine imaju pravo birati predsjednika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.