Hrvatski radio

Radio Sljeme

13:03 / 04.11.2019.

Autor: Ivan Fedor

Svečanom sjednicom Senata nastavljena proslava 350 godina SuZ-a

FOTO: Ivan Fedor

FOTO: Ivan Fedor

Foto: - / -

Svečanom sjednicom Senata nastavljena je proslava 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu. Dodijeljena su posebna priznanja studentima i suradnicima Sveučilišta te 26 počasnih zvanja i titula professor emeritus umirovljenim profesorima zagrebačkog Sveučilišta.

Rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras ponovno je istaknuo zadovoljstvo što se sveučilište našlo na Šangajskoj listi 500 najboljih sveučilišta u svijetu. Kao najveći problem istaknuo je financiranje jer Sveučilište od države iz proračuna dobiva 0,7 posto BDP-a, dok je europski prosjek 1,2 posto. To je neprihvatljivo, jer mi kao Sveučilište ne možemo većinski ovisiti o europskim projektima koje dobivamo, naglašava rektor Boras koji se osvrnuo i na štrajk sveučilišnih zaposlenika:

"Ja podržavam da položaj naših zaposlenika bude što bolji. Vrlo je važno međusobno razumijevanje i dogovor. Također, ne smije se zaboraviti da našem Sveučilištu prema internom proračunu nedostaje oko 100 milijuna kuna, pa se i to mora uzeti u obzir." 

Na današnjoj sjednici posebna priznanja dodjeljena su i studentima. Među njima je i Iva Primorac s Arhitektonskog fakulteta koja je sudjelovala u izradi vizualnog identitea hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije iduće godine:

"Nismo ga smjeli pokazivati do sad zbog obzira prema drugim zemljama koje predsjedaju. Sada smo jako uzbuđeni jer nas zanima kako će sve to izgledati u praksu."

Program obilježavanja 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu nastavlja se idućih dana nizom akademskih događanja, a sve završava u nedjelju svečanom promocijom doktora znanosti i umjetnosti u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.