Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Svi za njega" protiv raka prostate na Trgu bana Jelačića

08.11.2018.

11:30

Autor: Magdalena Pongrac

"Svi za njega" protiv raka prostate na Trgu bana Jelačića

"Svi za njega" protiv raka prostate na Trgu bana Jelačića

Foto: - / -

U okviru Brkatog studenog, mjeseca borbe protiv muških bolesti, u subotu će se na Trgu bana Jelačića održati javnozdravstvena akcija Svi za njega. Građani će ondje od 10 do 14 sati moći provjeriti jesu li u rizičnoj skupini za obolijevanje od raka prostate, drugog najčešćeg raka kod muškaraca.

Više od 2 tisuće osoba u Hrvatskoj svake godine oboli od raka prostate, a više od 800 borbu s tom zloćudnom bolešću izgubi. Kako bi se spriječilo njezino napredovanje, bolest je potrebno na vrijeme otkriti, istaknuo je predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate Egidio Ćepulić. Rano otkrivanje karcinoma prostate daje mogućnost gotovo stopostotnog izlječenja, današnji podaci govore da 96 posto pacijenata može biti izliječeno.

Upravo je rano otkrivanje raka cilj javnozdravstvene akcije Svi za njega, naglašava predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga, koji poziva muškarce starije od 55 godina na testiranje na Trgu bana Jelačića. Ove godine ćemo  prvi put imati i urološku ordinaciju i jedan laboratorij pa će muškarci na Jelačić placu u toj priručnoj ordinaciji moći napraviti PSA-test, posebice ako imaju neke urološke tegobe. Ako taj test bude malo povišen, onda će im urolozi reći što će trebati dalje napraviti.

Uz informacije o načinima prevencije, na Trgu vas očekuju i pečeni kesteni koji su simbol borbe protiv raka prostate.  No, svjetska kampanja Movember odnosno Brkati studeni ne završava sutra - u njoj možete sudjelovati do kraja mjeseca te puštanjem brkova pridonijeti podizajnu svijesti o muškim bolestima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.