Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svjetlosno onečišćenje veliki je gradski komunalni problem

15.02.2023.

13:47

Autor: Radio Sljeme

default error photo

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec komentirala je u emisiji Radio Sljemena "Zagrebi po Zagrebu" prijedlog odluke o komunalnom redu koje se tiču reklamnih panoa u našem gradu, koji je bio u javnom savjetovanju do nedjelje.

Svjetlosno onečišćenje jedno je od većih komunalnih problema u Zagrebu. Naime brojne reklame koje su zauzele prostor na površinama duž prometnica u Zagrebu građanima stvaraju zdravstvene probleme.


 Zato se u javnom savjetovanju nalazi odluka o komunalnom redu koja će se naći na sljedećoj skupštinskoj sjednici. Novom odlukom odlučili smo uvesti red u javni prostor grada, rekla je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec


-Ono što sada ove predložene izmjene bolje reguliraju, su velike površine koje su veće od 12 metara kvadratnih, sad je to jasnije regulirano nego ranije. Postoje restrikcije gdje uopće mogu biti, a cilj je da ih bude manje. promijenjene su i neke odredbe koje se tiču većih reklama, upravo u smislu reguliranja svjetlosnih onečišćenja-. 


Da građani imaju pravo na kvalitetan život u gradu govori i dopredsjednik ekološke udruge "Naše nebo" Boris Štromar.


-Upravo je gradonačelnik Tomašević ovom novom odlukom o komunalnom redu, da se puno građana buni protiv svjetlećih reklama. Pohvaljujem građane, jer sve što vas smeta morate prijaviti, građani imaju pravo na dostojan i miran život u svom gradu-.


Predložene izmjene idu u smjeru da se reguliraju svi reklamni panoi u gradu. Oglašivaći će imati dvije godine da se prilagode novim okolnostima


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.