Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svjetski dan bolesnika u KB Sveti Duh

10.02.2017.

14:02

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sutra se obilježava Svjetski dan bolesnika, a tim povodom gradonačelnik Milan Bandić posjetio je bolesnike u kapeli Kliničke bolnice Sveti Duh. Svjetski dan bolesnika utemeljio je Papa Ivan Pavao II. kako bi se senzibiliziralo javnost o potrebama i pravima bolesnika.

Svjetski dan bolesnika obilježava se 25. godinu zaredom, a svrha obilježavanja spomenutog je podizanje svijesti o potrebama bolesnika kako bi se ostvarila bolja zdravstvena i društvena zaštita koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb. Ovaj dan ujedno je i prilika da se prisjetimo svih onih koji skrbe o bolesnicima.

Jednako danas se treba prisjetiti i zazvati blagoslov i na bolesnike - da što prije ozdrave i da ih što manje dolazi u bolnicu, ali isto tako da se zazove Božji blagoslov i na ljude koji skrbe o bolesnicima. Budimo bolji ljudi, skrbimo o onima koji su u potrebi, da bi i nama tko mogao pružiti ruku kad mi dođemo u tu potrebu, poručio je gradonačelnik.

Klinička bolnica Sveti Duh već 213 godina skrbi o pacijentima ne samo grada Zagreba, već i cijele Hrvatske. Na ovakve dane važno je podsjetiti se i njihovih prava. Naime, svaki bolesnik ima pravo na potrebne zdravstvene usluge te ima pravo znati od čega boluje i sudjelovati o odlukama o vlastitom zdravlju.

Hrvatska ima izvanredan zdravstveni sustav, koji je pravno uređen i u kojem su ozakonjena i prava pacijenata. Svi mi dionici tog sustava ulažemo doista velike napore da se ta prava i oživotvore svaki dan, 24 sata dnevno, 365 dana u godini, rekao je ravnatelj kliničke bolnice Sveti Duh Mladen Bušić.

U ovom trenutku u Hrvatskoj pacijent može dobiti terapiju koja je u svijetu dostupna i to je dobra vijest, naglasila je pročelnica gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum. Dodala je da smo, s druge strane, pri dnu ljestvice osviještenih građana o potrebi prevencije i zaštite zdravlja. Iako prevencija izgleda skuplja, dugoročno je svakako najisplativije rješenje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.