Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svjetski dan borbe protiv 'Alzheimera'

21.09.2013.

13:32

Autor: Nikolina Kovačević, Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osim akcijom na Cvjetnom trgu gdje se moglo kupnjom ruže pomoći Savjetovalištu udruge za Alzheimerovu bolest, Dan je obilježen otvorenjem prvog Alzheimer cafea.

Članovi Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest ove subote na Cvjetnom trgu pružaju informacije o bolesti, odnosu prema oboljelima i pravilnoj skrbi. Na štandovima se dijele edukativni i promidžbeni materijali, a svi građani kupnjom ruža u akciji Jesenja ruža za jesen života mogu pomoći radu Savjetovališta za članove obitelji.

Alzheimer Café prvi put u Hrvatskoj organiziran je u kavani Dubrovnik na Trgu bana Jelačića, a održavat će se periodično u organizaciji udruge. Pridonijet će podizanju svijesti o Alzheimerovoj bolesti kroz razna predavanja i skupove, te druženja. Slični 'kafići' u svijetu su česti, a prvi je otvoren u Nizozemskoj sredinom devedesetih godina.

Alzheimerova bolest epidemija je današnjice, rekao je za Radio Sljeme dr. Ninoslav Mimica, predsjednik Udruge za Alzheimerovu bolest i liječnik u psihijatrijskoj klinici 'Vrapče'. Duži životni vijek čovjeka prvi je razlog izrazitog povećanja broja oboljelih. U svijetu oko 35,6 milijuna osoba boluje od demencije, a procjenjuje se da će do 2050. taj broj narasti na više od 115 milijuna.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj oko jedan posto ukupnog stanovništva sa srednjom i teškom demencijom. Također, prema procjenama opterećenja bolestima za Hrvatsku, Alzheimerova i druge demencije na sedmome su mjestu vodećih uzroka bolesti s udjelom od 2,6 posto.

Osobe treće životne dobi mogu donekle spriječiti pojavu bolesti pojačanom mentalnom aktivnošću. Ipak, poražavajućoj statistici na ruku ide i činjenica da za Alzhaimer ne postoji lijek.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.