Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svjetski dan borbe protiv raka

04.02.2017.

12:58

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga Pogled iz novog kuta (P.I.N.K. – life) organizirala je akciju povodom Svjetskog dana borbe protiv raka, a sve u cilju podizanja svijesti o oboljenjima od raka, njihovoj prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju.

Zbog visoke učestalosti malignih oboljenja, kao i visoke stope smrtnosti oboljelih, rak je prozvan epidemijom modernog doba. Ova je akcija imala za cilj da putem edukativnih letaka, javnim istupanjem te putem medija informira što više građana o važnosti prevencije malignih bolesti putem postojećih Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka.

U Hrvatskoj se trenutno provode tri Nacionalna programa ranog otkrivanja raka i to: raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice.

"O raku se treba govoriti što češće i upozoravati građane da primarnom prevencijom sami mogu pridonijeti sprečavanju početka bolesti tako da prihvate zdraviji način života kroz prehranu, tjelesnu aktivnost, odgovorno spolno ponašanje, smanjenje izloženosti suncu te izbjegavanje duhana i alkohola. Naš konačni cilj ove akcije, kao i svih ostalih akcija u 2017. godini, je usvajanje Nacionalnog plana borbe protiv raka, kroz institucije u Vladi i Saboru Republike Hrvatske", objasnila je Nives Morić, predsjednica udruge P.I.N.K. - life.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.