Hrvatski radio

Radio Sljeme

14:48 / 22.03.2019.

Autor: Emina Dabo Hunjak

Svjetski dan borbe protiv raka dojke - Dan narcisa

HRT Radio Sljeme

HRT Radio Sljeme

Foto: - / -

Uoči Dana narcisa, odnosno Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke koji će se obilježiti sutra predstavljena je kampanja #BudiNARCISa u organizaciji Grada i Hrvatske lige protiv raka u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Na Jarunskoj tržnici jutros su djelatnice mogle obaviti besplatnu mamografiju. Riječ je o Programu Preventivne mobilne mamografije s ciljem skretanja pozornosti na važnost redovitih pregleda. U zadnjih 15 godina kroz program je prošlo oko 46 tisuća žena.

Gotovo polovici njih to je ujedno bio i prvi mamografski pregled, rekla je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan Pajić.

Rak dojke najčešći je oblik raka od kojeg žene u Hrvatskoj obolijevaju, a u više od 90 % slučajeva može se izliječiti ako se dijagnoza postavi na vrijeme. Stoga je važno odazvati se na mamografski pregled.

Voditeljica službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo doktor Andrija Štampar Vanja Tešić

Sutra će biti glavno obilježavanje Dana narcisa, 23-ću godinu zaredom. Mobilni mamograf bit će na Trgu bana Jelačića a za pregled je bilo potrebno unaprijed se najaviti. Na Zrinjevcu će se, u organizaciji udruge Sve za nju održati javnozdravstvena akcija "Utrka za fajterice". A na Cvjetnom trgu Udruga žena oboljelih i liječenih od raka "NISMO SAME" predstavit će humanitarnu akciju „Nisi sama - ideš s nama!". Akcijom će se do kraja svibnja prikupljati novčana sredstva za prijevoz žena na kemoterapiju. Narcise će na istom trgu prodavati i udruga Pink lajf.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.