Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svjetski dan glasa - jeste li dobro?

16.04.2019.

05:52

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

foto: WWW

foto: WWW

Foto: - / -

Obilježava se Svjetski dan glasa. Dan kada se javnost upoznaje s činjenicom da promijenjena boja glasa može ukazivati na postojanje tumora glasnica te da rano prepoznavanje pruža veliku šansu izlječenja. Upravo zato organizirani su i besplatni preventivni pregledi, na šest mjesta u Zagrebu.

U povodu Svjetskog dana glasa, u Zagrebu će na šest lokacija biti moguće napraviti besplatni preventivni pregled. Za preglede neće biti potrebna uputnica, a na njih se mogu prijaviti svi građani koji su:

  • promukli duže od 4 tjedna
  • kronični pušači
  • koji imaju glasovni zamor ili nestabilan glas
  • koji imaju nelagodu u grlu
  • glasovni profesionalci
  • kronočno promukla djeca

Sve to, kao i promijenjena boja glasa može ukazivati na postojanje tumora glasnica, a rano prepoznavanje pruža veliku šansu izlječenja.

Cilj javnozdravstvene akcije jest rano otkrivanje karcinoma glasnica. Obilježavanje Svjetskog dana glasa organiziraju Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo provodi u suradnji sa Zagrebačkom ligom protiv raka, Zagrebačkim klubom laringektomiranih i Hrvatskom zajednicom laringektomiranih uz potporu i suradnju Muzeja Mimara, Hrvatske lige protiv raka, Klinike za tumore KBC Sestre Milosrdnice, Kliničke bolnice Merkur, Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, Kliničke bolnice „Sveti Duh“, CEM – Centra za ekspertnu medicinu i Kliničke bolnice Dubrava.

Besplatni pregledi provest će se na šest lokacija, a sve što je potrebno je prijašnja najava telefonom.

1. Klinika za tumore KBC Sestre Milosrdnice, Ilica 197

Preglede možete obaviti 16. i 17. travnja od 12-13 sati (Poliklinika Klinike za tumore, ORL ambulanta) uz prethodnu najavu na telefon 01/3783 537.  Pregledavaju se građani koji su promukli dulje od 4 tjedna, a da pritom nisu prehlađeni.

2. Klinička bolnica Merkur – ORL ambulanta, Zajčeva 19

Preglede možete obaviti 16. i 17. travnja, od 12-13 sati(poliklinika – ORL ambulanta) uz prethodnu najavu na telefon  01/2253 247. Pregledavaju se građani koji su promukli dulje od 4 tjedna, a da pritom nisu prehlađeni

3. Centar za ekspertnu medicinu, Voćarska 14

Preglede možete obaviti 16. i 17. travnja, od 16 do 18 sati u ‘ambulanti 3’. Potrebna je prethodna najava na telefon ili e-mail (099/4635800, 01/4635800, info@cem.hr). Bit će pregledani svi građani koji su promukli duže od 4 tjedna, kronični pušači i oni koji imaju glasovni zamor ili nestabilan glas, nelagodu u grlu i glasovni profesionalci, kao i promukla djeca.

4. Poliklinika SUVAG, Ul. kneza Ljudevita Posavskog 10

Preglede možete obaviti 16. travnja u vremenu od 14 do 18 sati. U Poliklinici SUVAG Zagreb obavljat će se preventivni pregledi fonijatra i logopeda. Molimo pacijente da se prije dolaska najave na telefon 01/4629-603kako bi optimalno iskoristili planirano vrijeme za preglede. Preglede će obavljati dr. sc. Ivana Aras, dr. med. , spec ORL – fonijatar i mr. sc. Irena Zovko, prof. logoped. Pregledi će se obavljati u zgradi Medicinske dijagnostike i rehabilitacije, Kneza Ljudevita Posavskog 10a, Zagreb. Molimo pacijente da se, nakon dolaska u Polikliniku, jave na prijemni šalter. Medicinske sestre će ih otpratiti do ambulante u kojoj će se obavljati predviđeni preventivni fonijatrijski i logopedski pregled.

5. Klinička bolnica Sveti duh – ORL ambulanta, Ul. Sveti Duh 64

Pregledi će se obavljati 16. i 17. travnja od 13 do 14 sati. Potrebna je prethodna najava na telefon 01/ 3712 436 (pregledavaju se građani koji su promukli dulje od 4 tjedna, a da pritom nisu prehlađeni).

6. Klinička bolnica Dubrava – ORL ambulanta, Avenija Gojka Šuška 6

Pregledi će se obavljati 16. i 17. travnja  od 12 do 14 sati. Potrebna je prethodna najava na telefon 01/290 2892 (pregledavaju se građani koji su promukli dulje od 4 tjedna, a da pritom nisu prehlađeni).

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.