Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svjetski dan kronične opstruktivne plućne bolesti

20.11.2013.

15:09

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski je Dan kronične opstruktivne plućne bolesti. Ove se godine on obilježava pod sloganom JOŠ NIJE PREKASNO! U povodu toga Poliklinika za bolesti plućnog sustava organizira tjedna otvorenih vrata.

Kronična opstruktivna plućna bolest karakterizirana je smanjenim protokom zraka kroz dišne putove i najčešće je progresivna.Predstavlja značajan javnozdravstveni problem u svijetu, jer je broj oboljelih u porastu. Trenutno od KPB-a boluje više od 600 milijuna ljudi u svijetu i očekuje se da će do 2020. ona biti treći vodeći uzročnik smrtnosti. Glavni uzročnik nastanka ove bolesti je – pušenje i to kako aktivno, tako i pasivno.

U svrhu ranoga otkrivanja bolesti pa time i uspješnijeg liječenja Poliklinika za bolesti dišnoga sustava Zagreb u suradnji s Gradom organizirala je Tjedan otvorenih vrata, odnosno besplatnih pregleda. Sve počinje danas i traje do iduće srijede 27-og ovog mjeseca. Ravnateljica Poliklinike Alma Rožman istaknula je kako će vrata Poliklinike biti svaki dan otvorena od 10 do 17 sati  te poručila:

"...pozivamo sve koji misle da bi možda mogli imat KPB...da možd na vrijeme otkrijemo KPB..."

Sve akcije vezane uz  obilježavanje Svjetskoga dana KPB-a  podržava i gradonačelnik Milan Bandić. A, građane poziva na prestanak pušenja:

"...ima tako lijepih stvari u životu na koje se možemo koncentrirati i zato ja molim moje sugrađane...da se okanu toga..."

U ime Gradskoga Ureda za zdravstvo – njegova pročelnica Mirna Šitum najavila je i osnivanje Zaklade Hrvatska Kuća disanja:

"...to je projekt koji će zaživjeti sljedeće godine... i radit će na prevenciji i regrutiranju budućih pacijenata prema ustanovama koje će skrbiti o njima..."

Za zakladu je u proračunu za sad već osigurano pola milijuna kuna.

U prilogu poslušajte Izvještaj novinarke Irene Dizdarević.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.