Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svjetski dan moždanog udara

26.10.2013.

14:42

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U suradnji s Hrvatskim društvom za prevenciju moždanog udara, a u sklopu svjetske kampanje o moždanom udaru naziva „Zato što me se tiče...“, Grad je organizirao javnozdravstvenu akciju.

Svjetski dan moždanoga udara obilježava se 29. listopda, a dnašnja akcija održana je na: Kvaternikovom trgu,  Trešnjevačkom trgu, Tržnici Dubrava, Tržnici Utrine te Trgu Petra Preradovića

Na svim navedenim lokacijama provedeni su i programi besplatnog mjerenja krvnog tlaka i razine šećera u krvi, razgovori s liječnicima Savjetovališta za prevenciju moždanog udara, izračunavanje rizika od moždanog udara, dijeljenje letaka i informativnih materijala.

U ponedjeljak, 28. listopada, dodajmo - u prostorijama Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara na adresi Kneza Mislava 10, Zagreb, akademkinja Vida Demarin održat će predavanje pod naslovom “Mozak koji traje”.

Moždani udar označava naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem moždane cirkulacije. Poremećaj cirkulacije dovodi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima. Nedostatak kisika i hranjivih tvari uzrokuje oštećenje i odumiranje živčanih stanica u dijelovima mozga koje opskrbljuje oštećena krvna žila što ima za posljedicu oštećenje onih funkcija kojima ti dijelovi mozga upravljaju.

 

   

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.