Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svjetski dan psorijaze

26.10.2013.

14:26

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski dan psorijaze obilježava se 29-og listopada. U povodu toga na Cvjetnome je trgu održana prigodna edukativna akcija s ciljem - razbinanja predrasuda o toj bolesti.

Akciju pod nazivom -Fokus na mene - ne na moju kožu predstavio je doktor Andrija Stanimirović - dopredsjednik Društva psorijatičara Hrvatske:

"...u Hrvatskoj od psprijaze boluje 1,7 posto stanovništva. Potreba je veća svijst da je teškim pacijentima potrebno praćenje...Edukacija na prvom mjestu..." Zahvaljujući na Trgu postavljenoj posebnoj instalaciji zainteresirani su na trenutak mogli i iskusiti  kako je to biti u koži oboljelih. A, kako je to zapravo - svoja iskustva s nama su podijelili neki od njih:

"počnimo od stigmatizacije...bolesnici u nesigurni u svoj izgled...ljudi ne shvaćaju, ne razumiju..."

Na probleme oboljelih upozorila je i pročelnica Gradskoga Ureda za zdravstvo - dermatologinja Mirna Šitum:

"...pacijenti koji imaju psorijazu su vrlo stigmatizirani, upravo ubog mitova koji vladaju o toj bolesti i predrasuda. Stoga ih ostalih izbjegavaju, na radnom mjestu, neće s njima u istom frizerskom salonu prati kosu, ne žele se kupati u istim bazenima..."

To je bolest koja se može držati pod kontrolom, no u Hrvatskoj, nažalost - upozorila je Šitum još uvijek nisu dostupne sve terapijske opcije za najteže oblike psorijaze. Ovakve su akcije, nadamo jedan od načunia da se utječe na svijest odgovornih kako bi se i to jednoga dana promijenilo.

U prilogu izvještaj novinarke Irene Dizdarević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.