Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

02.04.2019.

13:56

Autor: Mia Majić

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

Svjetski je dan svjesnosti o autizmu te 40 godina djelovanja Saveza udruga za autizam. U povodu toga u podne je na Trgu bana Jelačića u zrak pušteno mnoštvo plavih balona, prometuje posebno označen ZET-ov tramvaj koji vozi do glavnog ulaza u park Maksimir

Izazovi i problemi s kojima se susreću osobe s autizmom i njihovi roditelji veliki su, no iako je od osnutka Saveza prošlo više desetljeća nije se puno stvari promijenilo u sustavu pružanja podrške i rane dijagnostike naglasila je Anita Dražetić iz Udruge za autizam. -Iako udruga djeluje toliko godina, vjerujte mi nije se baš puno primijenilo od tih godina, susrećemo se sa sličnim problemima sada i onda, neke stvari se istina jesu poboljšale pogotovo glede informiranja, ali rana dijagnostika je još uvijek veliki problem, objasnila je. 

A u hotelu Dubrovnik održan je i okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici udruga za autizam te predstavnici Vlade. Razgovaralo se o problemima s kojima se sureću osobe s autizmom, a koji su zaključci sastanka otkrila je predsjednica Vladina povjerenstva za osobe s invaliditetom Marija Pletikosa. -Dogovorili smo da ćemo osnovati radnu skupinu s kojom ćemo raditi na strategiji za oosbe  s autizmom  jer nismo pretjerano zadovoljni onime što se do sada činilo, no kroz proteklo razdoblje Vlada čini sve kroz ovaj dokument  koji ćemo kroz međuresornu suradnju izraditi, a kroz naredno razdoblje zasigurno ćemo raditi na poboljšanju ovih problema, dodala je. 

Dan svjesnosti o autizmu obilježen je središnjim događanjem na Jelačićevom trgu gdje je gradonačelnik Milan Bandić tradicionalno pustio plave balone u zrak. 

Prema posljednjim statističkim podacima u našoj zemlji ima gotovo 12 tisuća osoba s autizmom.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.