Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svjetski dan zdravlja 2016. - Posvećen prevenciji šećerne bolesti

07.04.2016.

13:30

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu osnutka Svjetske zdravstvene organizacije 7. travnja 1948. godine, upravo na taj se dan svake godine posebna pozornost posvećuje obilježavanju Svjetskog dana zdravlja. A, Hrvatska stranka umirovljenika najavila je i peticiju protiv poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Svake godine Svjetski dan zdravlja posvećen je određenoj zdravstvenoj temi čime se na globalnoj razini želi upozoriti na važnost određenog zdravstvenog problema. Ove godine posvećen je prevenciji šećerne bolesti, koju mnogi nazivaju i bolešću modernoga doba.

U Hrvatskoj je registrirano više od 250 tisuća osoba oboljelih od dijabetesa, a troškovi njihova liječenja iznose čak 12 posto zdravstvenoga proračuna.

A, u svijetu danas više od 366 milijuna ljudi boluje od šećerne bolesti, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije dijabetes je na četvrtom mjestu među uzročnicima smrti u Europi. Šećerna bolest sve se češće javlja u mlađoj životnoj dobi, a više od 40 posto oboljelih ne zna da je bolesno.

Svjetski dan zdravlja obilježen je i u našemu gradu, među ostalim i na Cvjetnom trgu, gdje su građani mogli izmjeriti šećer, tlak i indeks tjelesne mase. Na ondje postavljenim štandovima dočekali su ih liječnici, medicinske sestre i studenti Medicinskog fakulteta - koji su dijelili stručne savjete za zdravlje.
Savjete je dao i ministar zdravlja Dario Nakić. Naveo je, među ostalim, fizičku aktivnost, prestanak pušenja, prehranu koja se temelji više na povrću... to su neke mogućnosti kako mi sami sebi možemo napraviti, ne malo, možemo napraviti dosta... - poručio je ministar Nakić.

I nastavni Zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' organizirao je Dan otvorenih vrata i javnozdravstvene akcije tijekom kojih 'Štamparovi' stručnjaci građane savjetuju o zdravoj prehrani, regulaciji šećerne bolesti i tjelesnoj aktivnosti.'Štamparova' javnozdravstvena akcija traje do 16.00 h na 'Trgu Dalmacija' u Arena Centru u Zagrebu, gdje će također biti organizirano mjerenje krvnoga tlaka i šećera u krvi. Građani će ondje moći doznati i više o besplatnoj aplikaciji za pametne telefone - DiaVitas, digitaliziranom vodiču za usvajanje i održavanje zdravog životnog stila koji svojim mogućnostima pruža pomoć u regulaciji šećera, pretilosti i zdravstvenih poremećaja povezanih s tom bolešću. 

A, Hrvatska stranka umirovljenika organizirala je peticiju protiv poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja. Potpisi će se prikupljati od 11. do kraja ovoga mjeseca. Predsjednik stranke Silvano Hrelja pozvao je sve udruge civilnog društva, umirovljeničke udruge, političke stranke, te sindikate i građane da se priključe akciji. Želimo vidjeti koliko su i građani voljni preuzeti stvr u svoje ruke - nagalsio je u svome pozivu  Hrelja. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.