Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svjetski je dan borbe protiv raka

04.02.2016.

18:07

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj svaka četvrta osoba oboli od neke zloćudne bolesti i dok u razvijenim zemljama smrtnost od raka opada, to nije slučaj u našoj zemlji pa je potrebno što prije donijeti Nacionalni plan i program borbe protiv raka, upozorili su na to stručnjaci u povodu Svjetskog dana borbe protiv raka.

Osim smrtnosti, u Hrvatskoj raste i pojavnost raka pa na 100.000 stanovnika od zloćudnih bolesti oboli 321 osoba, što je znatno iznad europskog prosjeka.

Najviše ljudi oboli od raka pluća, debelog crijeva i dojke.

Na žalost brojke su loše, svake godine sve veće i veće. Pojavnost je prešla 21.000 novooboljelih godišnje, a polovica od toga broja godišnje umre od raka. Raste i broj novooboljelih i smrtnost od raka, što je različito od razvijenih zemalja koje bilježe porast broja oboljelih ali i smanjenje smrtnosti - rekao je na konferenciji za novinare predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb Stjepko Pleština.

Istaknuo je i kako smo u onkologiji u posljednjih desetak godina puno napravili, od izgradnje i rekonstrukcije objekata, nabavke nove opreme i edukacije stručnjaka, no pokazatelji jasno govore da nije napravljeno dovoljno.
Smatra kako je potrebno definirati onkološku mrežu koja će definirati gdje bolesnik ide, tko ga liječi i na koji način, uz praćenje i podizanje kvalitete te uvođenje većeg broja metoda liječenja. Ističe kako cilj treba biti jednako liječenje onkoloških bolesnika u svima zdravstvenim ustanovama jer se ono danas razlikuje čak i unutar iste ustanove, ovisno o raspoloživom novcu

U Hrvatskoj je po pojavnosti na prvom mjestu karcinom pluća, od kojega godišnje umre 3000 ljudi, zatim karcinom debelog crijeva s preko 2000 umrlih te na trećem mjestu karcinom dojke za više od 1000 umrlih godišnje.

Potrebno je stoga, što prije donijeti Nacionalni plan borbe protiv raka, definirati onkološku mrežu, ujednačiti dijagnostičko-terapijske postupke te otvoriti vrata kliničkim ispitivanjima. Osnovne su to poruke sa skupa, koji su organizirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Koalicija udruga u zdravstvu i udruga Sve za nju, a u povodu Svjetskoga dana borbe protiv raka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.