Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svjetski je dan dostojanstvenog rada

07.10.2016.

10:36

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

7. listopada se obilježava Svjetski dan dostojanstvenog rada koji Međunarodna konfederacija sindikata - obilježava od 2008. godine. Upravo oni provode opsežne ankete u suradnji sa sindikatima 139 zemalja svijeta, a Hrvatsku su pozicionirali u skupinu zemalja u kojima se redovito krše radnička prava.

Jedno od temeljnih prava čovjeka je pravo na rad. 7. listopada obilježava se Svjetski dan dostojanstvenog rada čiji je - osnovni cilj vraćanje dostojanstva radu i radniku, jer jedino dostojanstvenim radom temeljenim na četiri osnovne komponente - zapošljavanju, pravima, zaštiti i dijalogu, stvaraju se perspektive za društveni napredak i razvoj.

Dostojanstveni rad znači ostvarivanje ustavnog prava na rad otvaranjem novih radnih mjesta i zapošljavanje bez diskriminacije, redovitu i primjerenu plaću koja omogućuje dostojanstven život radnika i njegove obitelji, socijalnu sigurnost i zaštitu u slučaju bolesti, privremene nezaposlenosti, umirovljenja, ...rad bez izrabljivanja te slobodu radnika da se organiziraju u sindikate.

Gostujući u našemu programu predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, upozorio je kako je dostojanstvo radnih uvjeta u Hrvatskoj na niskim granama te naglasio da pažnju trebamo usmjeriti na mlade - osigurati im mogućnost zaspošljavanja, pronalaska i kupovine stana te dostojan život od vlastitog rada. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.