Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svjetski je dan mentalnog zdravlja

10.10.2016.

08:19

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH) od 1992. godine. Prilika je to da se upozori na rastuću problematiku mentalnih poremećaja i bolesti prvenstveno s ciljem podizanja svijesti i educiranja svih uključenih strana.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) mentalno zdravlje predstavlja dio općeg zdravlja, a ne samo odsustvo mentalne bolesti. Osim sprječavanja bolesti, ono podrazumijeva očuvanje i unaprjeđenje mentalnog zdravlja te dostizanje punog osobnog potencijala - navedeno je na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Inače, statistika pokazuje da čak 25 posto hrvatskih građana ima ili je imalo iskustvo psihičke bolesti. A, prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije, čak 50 posto bolesti do 2020. godine bit će povezano s depresijom i psihičkim poremećajima.

Svjetski dan mentalnog zdravlja, ove će se godine u našemu Gradu obilježiti stručnim skupom KBC-u Zagreb s početkom u 13.00h. Kako je najavljeno, tamo će biti riječi o ulozi psihologa i psihijatara u transplantacijskoj medicini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.