Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svjetski je Dan plesa - Hrvatska pleše!

29.04.2016.

10:38

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Velika proslava Svjetskog dana plesa i zatvaranje 17. Platforme.hr ( ovogodišnjeg programa - Inicijative za razvoj suvremene plesne scene i mladih koreografa u Hrvatskoj) pod nazivom 'Go out and dance' na Cvjetnom trgu traje sve do 19.00h.

Zahvaljujući bogatom umjetničkom programu građani i svi ljubitelji plesa moći će uživati u plesnim točkama i vježbama mnogobrojnih plesnih skupina.

Glavni dio proslave je u 18.00h sati, kada će plesači pokretom i svojim tijelima kreirati 'Veliku plesnu skulpturu', i to ne samo u Zagrebu nego i u mnogobrojnim gradovima, poput Požege, Rijeke, Svete Nedjelje, Rovinja i Zadra.
Tom prigodom i građani će se moći pridružiti "kreaciji" kojom će se odati počast plesu, pokretu i plesnim umjetnicima, i to kao simbolika proslave 34-ogodišnjice ovog važnog događanja.

Svjetski dan plesa slavi se od 1982. godine 29. travnja i diljem svijeta čitaju se međunarodne i nacionalne poruke ljudi neraskidivo vezanih za ples. UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples ITI pokrenuo je ovu inicijativu, a za Svjetski dan plesa izabrao je dan rođenja začetnika modernog baleta i jednoga od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.