Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svjetski je dan radija!

13.02.2023.

14:13

Autor: Magdalena Pongrac/Hina

Starinski radio prijamnik

Starinski radio prijamnik

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Što bi bilo kada radija ne bi bilo? Srećom, to je samo retoričko pitanje. Današnji je dan prije 12 godina UNESCO proglasio Svjetskim danom radija. Dolaskom novih medija radiju su mnogi prognozirali propast, ali prevarili su se. Ovaj medij posvuda u svijetu doživljava renesansu.Radio je je bio i ostao nezamjenjiv, brz i emotivan medij kojemu se najviše vjeruje pa ponovno raste broj slušatelja i korisnika, priopćio je Hrvatski radijski forum povodom Svjetskog dana radija. I profesorica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Marina Mučalo predviđa da će radio, kao auditivni medij, zasigurno preživjeti.

- Tome svjedoči popularnost podcasta i glazbenih kanala. Pitanje je hoćemo li moći i umjeti odgajati publiku i za govorne sadržaje u kontekstu tradicionalnog radijskog programa. Govorni program mora postojati, mora informirati, mora obrazovati, dakle imati sve one prastare odlike koje je davno, otprilike prije sto godina, BBC nametnuo kao standard razvoja javnih radija u Europi.


Ove godine dan radija obilježava se u ozračju katastrofalnih potresa u Turskoj i Siriji, skore godišnjice ruske agresije na Ukrajinu, ali i još jedne obljetnice proglašenja pandemije, kao i potresa u Zagrebu. Hrvatski radijski forum ističe da radijske postaje imaju veliku ulogu u informiranju jer oblikuju javno mnijenje i narativ koji može utjecati na društvenu dinamiku i procese donošenja odluka. Zbog toga je ovogodišnja tema obilježavanja "Radio i mir" kojom se zagovara prevencija sukoba i izgradnja mira.

- Doprinos radijskog medija tržištu je nemjerljiv - kulturne i kreativne industrije su najbrže rastuće gospodarske grane u Europskoj uniji, a rastemo i dalje - kazala je predsjednica Hrvatskog radijskog foruma Silvija Londero Šimleša.


Dodala je da zadnjih godina raste i broj slušatelja te se povećao i broj radijskih konzumenata i korisnika, kako na FM-u, tako i na digitalnim platformama i društvenim mrežama.

- Izazovi poput brzine širenja informacija, lažnih vijesti te pojave novih audio platformi koje se žele nametnuti kao konkurencija radiju, mogu samo ojačati njegovu poziciju na medijskoj sceni i medijskom tržištu jer se zbog svih tih izazova neprestano trudimo biti bolji.


Istaknula je da je radio medij koji je jednostavno nezamjenjiv, koji je brz medij, medij emocije, medij istine i dopire tamo gdje drugi mediji ne mogu. Rekla je da je radio unatrag desetak godina bio i ostao medij kojemu se najviše vjeruje te koje svoje povjerenja koje gradi vjerodostojnošću, zajedno sa svojom publikom.

- Iako je u eri digitalizacije, novih medija i komunikacijske revolucije bilo i pesimističkih predviđanja, pokazalo se da radio s vremenom sve više dobiva na važnosti jer se prilagođava trendovima, postaje multimedijalan i srce kreativne industrije.


U prosjeku ga sluša 85 posto stanovništva u Europi, a prema istraživanju Eurobarometra i u Europi je medij kojem se najviše vjeruje. Radijskim djelatnicima njihov dan je čestitao i Sindikat novinara Hrvatske. Uz uspješan rad, Sidnikat je poželio i primjerene uvjete rada te odgovarajuće plaće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.