Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svjetski je Dan stanovanja

07.10.2013.

13:32

Autor: Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

A stanari su u hrvatskoj uglavnom prilično ugrožena vrsta, smatraju u Udruzi stanara Hrvatske osnovanoj prije 23 godine koja svakodnevno pomaže u stanarskim pitanjima.

Ukidanje poticaja na stambenu štednju, ukidanje porezne povlastice kod kupnje prve nekretnine, prava najmoprimaca i druga goruća pitanja vezana uz stanovanje obilježavaju Svjetski dan stanovanja u našoj zemlji. Sve je teže do prve nekretnine, a država je, čini se, odlučila i konačno okrenuti leđa mladima i njihovim nastojanjima da zasnuju obitelj. Još kad znamo da je porez na nekretnine 'as iz rukava' ministra financija Slavka Linića, s kojim on računa iduće godine, položaj stanara mogao bi postati još i teži.

Udruga stanara Hrvatske koja je prije 23 godine osnovana kako bi građanima pomogla pri otkupu društvenih stanova, danas se uglavnom bavi problemima suvlasnika u stambenim zgradama - iznosima i načinima trošenja pričuve i drugim pitanjima. No, od siječnja bi se željeli u potpunosti okrenuti najmoprimcima, pa bi se i udruga preregistrirala u Udrugu najmoprimaca Hrvatske, rekao nam je predsjednik i osnivač udruge Marijan Babić. Tvrdi da su upravo najmoprimci najugroženiji stanari u Hrvatskoj. Babićeva udruga dostupna je na broju telefona 481 79 83, te na adresi elektroničke pošte udruga-stanara-hrvatske@zg.t-com.hr. Svake srijede organiziraju pravno savjetovanje o stanarskim pitanjima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.