Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svjetski je dan svjesnosti u autizmu

02.04.2023.

11:08

Autor: Mario Mihaljević /Radio Sljeme

Osobe s autizmom zaslužuju podršku

Osobe s autizmom zaslužuju podršku

Foto: Emica Elvedji / pixsell

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak pozvala je nadležna državna tijela da žurno poduzmu sve potrebne mjere kako bi djeca i odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma dobile podršku koju zaslužuju i na koju imaju pravo. 


Neprepoznavanje specifičnosti problematike i otpori sustavnim rješenjima na najvišoj razini državne vlasti doveli su do toga da kvaliteta života osoba s autizmom u Hrvatskoj zaostaje za onom u razvijenijim zemljama, poručila je u nedjelju u priopćenju. 


Oni, ističe, ne mogu razviti svoje pune potencijale već ih se učestalo hospitalizira na psihijatrijskim odjelima, a kad se njihove obitelji više ne mogu brinuti o njima, smještava ih se u ustanove kao jedino preostalo rješenje. 


-Posebno zabrinjava izostanak aktivnosti na donošenju strateškog i zakonodavnog okvira kroz koji bi se osigurala potrebna podrška i usluge za 4.177 djece i odraslih osoba s poremećajem iz autističnog spektra u Hrvatskoj. Iako je nakon višegodišnjeg zalaganja pravobraniteljstva, udruga roditelja osoba s poremećajem iz autizma i drugih aktera Nacionalni okvir za probir i dijagnostiku poremećaja iz spektra autizma djece u dobi od 0-7 godina donesen 2018. njegove implementacije u sustavu zdravstva i pet godina nakon i dalje nema, upozorava pravobraniteljica. 


Unatoč brojnim inicijativama koje je adresirala prema svim razinama državne vlasti od osnutka pravobraniteljstva za osobe s invaliditetom, kao i apelima udruga za zaštitu prava osoba s poremećajem iz spektra autizma, roditelja i članova obitelji djece i osoba s autizmom, resorna ministarstva nisu ni danas nakon 20 godina uspjeli dogovoriti i implementirati cjelokupni sustav zaštite i podrške usmjeren na odgojno-obrazovne, socijalno-zdravstvene i rehabilitacijske potrebe djece, mladih i odraslih s autizmom.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.