Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svjetski je tjedan idiopatske plućne fibroze

20.09.2016.

12:56

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu Svjetskog tjedna idiopatske plućne fibroze u Hrvatskoj se provodi kampanja za podizanje svijesti ove autoimune bolesti. Idiopatska fibroza je rijetka kronična i smrtonosna bolest u kojoj plučno tkivo fibrozira, stvaraju se ožiljci u plućima koji onemogućuju njihovu normalnu funkciju.

Idiopatska plućna fibroza, najčešći oblik IIP, dovodi do progresivne fibroze pluća, pretežito u muškaraca pušača. Simptomi i znakovi se razvijaju mjesecima i godinama a uključuju dispneju u naporu, kašalj i fine inspiratorne pukote (krepitacije). Srednje preživljavanje je 3 godine od postavljanja dijagnoze. 

Predstojnik klinike za plućne bolesti Jordanovac akademik Miroslav Samaržija istaknuo je važnost pisane Deklaracije o IPF-u koju su članovi Europskog parlamenta predstavili u srpnju ove godine, kako bi se sve članice EU-e aktivnije uključile u poboljšanje  života bolesnika s ovom bolešću. 

Ova bolest često se ne prepoznaje pa na svjetskoj razini oko 50 posto oboljelih sa dijagnozom kasni i po nekoliko godina. U Europi od idiopatske plučne bolesti boleuje od 80 do 100 tisuća ljudi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.