Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svjetski tjedan svijesti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata

15.04.2016.

08:33

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do 16. travnja diljem svijeta obilježava se Svjetski tjedan svijesti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata. Cilj je akcije podignuti svijest građanstva o ovoj bolesti i naglasiti važnost provođenja redovitih pregleda u svrhu što ranijeg otkrivanja bolesti.

U našemu se Gradu besplatni pregledi usne šupljine mogu obaviti već danas i to na Stomatološkom fakultetu (Gundulićeva 5) te u Stomatološkoj poliklinici Zagreb (Perkovčeva 3).

Od 9.00h do 12.00h obavljat će se besplatni pregledi. Građani mogu bez uputnice i bez najave ostvariti besplatan specijalistički pregled.

Organizaciju potpisuje Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu zajedno s Klinikom za stomatologiju KBC-a Zagreb i Hrvatskim društvom za oralnu medicinu i patologiju HLZ-a. A, pokrovitelj aktivnosti je Ministarstvo zdravlja.

Karcinom usne šupljine jedan je od karcinoma s najnepovoljnijom prognozom. Važnost za hrvatsko stanovništvo je znatna, s obzirom na oko 450 novih slučajeva karcinoma usne šupljine godišnje, uz godišnju smrtnost od 350 osoba, a što je više od zbroja slučajeva smrti od melanoma i vrata maternice.

Prognoza bolesti može se znatno popraviti ranim otkrivanjem. Postupak je veoma jednostavan, a sastoji se od pregleda oralne sluznice koji se provodi u sklopu rutinske stomatološke kontrole.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.