Hrvatski radio

Radio Sljeme

Taksist odbio povesti slijepu osobu sa psom vodičem

30.10.2015.

19:12

Autor: Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet Mira Katalenić doživjela je neugodnost kada je na Trešnjevci pozvala taksi udruženja Radio Taxi Zagreb. Vozač nije želio prevesti njezina psa vodiča.

Razmišljajući o godinama iza nas, često pomislim da se više neće ponavljati neugodne situacije. No, okolnosti me demantiraju. Gdje je kraj diskriminaciji? - pita se u pismu koji nam je uputila Mira Katalenić koja se već više od dva desetljeća bori za veću mobilnost slijepih i sa svojom udrugom sudjeluje u školovanju pasa vodiča koji slijepima život znače.

U četvrtak oko 14:30 ispred Centra za kulturu Trešnjevka čekala sam sa svojim psom vodičem naručeni taksi. Naručen je bio Radio Taxi Zagreb registarske oznake ZG 1088 DU koji me demonstrativno nije želio primiti jer sam u pratnji psa vodiča, a prema iskazu taksista - on ne želi voziti pse. Ostala sam osupnuta drskošću, jer taksi prijevoz je javni prijevoz. Uporište za ostvarenje tog prava nalazi se i u Zakonu o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa vodiča (NN 131/98) - upozorava Katalenić.

Da bi apsurd bio veći, Miru Katalenić i njezina psa vodiča, zahvaljujući kojem se može kretati bez bijelog štapa ili osobnog asistenta, uredno je primio vozač druge tvrtke za taksi prijevoz (tvrtka poznata redakciji) pa se Katalenić pita kako je moguća tolika samovolja i neprofesionalan odnos prema korisnicima usluga i gdje je kraj diskriminaciji za koju u pravilu nikada nitko ne odgovara? Pravila u gradskom taksi prijevozu određuje Gradski ured za promet, te bi bilo vrijeme da se pobrinu za sankcioniranje onih koji se ne pridržavaju pravila igre.

A ovo nije prvi slučaj da se pse vodiče slijepih ne želi prevoziti u taksi vozilima. 2013. godine slijepu putnicu sa psom vodičem nije želio voziti vozač Taxi Cammea.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.