Hrvatski radio

Radio Sljeme

Taksisti dostavili primjedbe na prijedlog zakona o cestovnom prometu

29.12.2017.

14:21

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Mi radimo po zakonu i tražimo iste uvjete za sve" poručili su predstavnici hrvatskih taksista nakon što su predali više od 5 tisuća dopisa s primjedbama i prijedlozima na nacrt prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu. Javna rasprava o Zakonu traje do kraja godine.

Predstavnici su iz Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, Radio Taxija, Eko taxija i Udruženja taksi obrtnika Dubrovnik.

Oko 75 tisuća stranica primjedbi i prijedloga dostavili su predstavici udruženja taksista u Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Želimo da ih Ministrarstvo uvaži jer smo ih temeljili na iskustvu; temeljili su se na razgovorima s našim sugrađanima, korisnicima naših usluga, s raznim prometnim i pravnim stručnjacima. Sve što je koncipirano u ovim primjedbama i prijedlozima na nacrt prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu je ono što mi inzistiramo da se uvaži i prihvati, objasnio je predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj Obrtničkoj komori, Božo Miletić.

Glavni prijedlog je da taksimetar ostane jedini mjerni uređaj za izračun cijene, Ako bi Hrvatska htjela mijenjati način izračuna cijene, odnosno mijenjati mjerni uređaj i dodavati mjerni uređaj osim taksimetra dužna je obavijestiti Europsku uniju. Ona je tada dužna obavijestiti sve svoje članice da obavijeste sve svoje potrošače da u Hrvatskoj više ne uživaju zaštitu Zavoda za mjeriteljstvo, dakle da je nered, napomenuo je Miletić.

Također, Miletić ističe da se zalažu za konkurenciju na tržištu, no da resorno ministarstvo već dvije godine ne uvažava njihove sugestije, Ministarstvo ne drži niti malo do nas s obzirom da smo mi mali obrtnici, srednji poduzetnici koji godišnje u proračun Republike Hrvatske, kroz ova ili ona davanja, uplatimo preko 150 milijuna kuna. Mi smo ti koji financiramo Vladu, političare i sve ostale koji bi trebali donijeti novi zakon za razliku od onih koji možda misle da ih financira američki Uber koji je registriran u Nizozemskoj.

Iz Ubera, s druge strane, ističu da je uvođenje aplikacije kao alternative taksimetru te prepoznavanje učinkovitosti GPS-a bitan korak prema digitalnoj transformaciji hrvatskog društva.

 

  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.